HI-VISITHifi Home

Hifihome: een huiskamer voor hifi-liefhebbers

Bart Nijman | 16 november 2011

Hifihome in Sint-Kruis (Brugge) houdt zaterdag en zondag aanstaande open huis. Je vindt er demonstraties van allerlei merken uit hun assortiment, waaronder de B&W 800 serie, Home Cinema en projectie van Philips en Sony, en AV-oplossingen van RedEye. 

Nog niet zo heel lang geleden is Hifihome grondig verbouwd, en werden de Vlaamse hifipioniers Bernard en Johan Viane in hun vernieuwde speciaalzaak in Sint-Kruis, geroemd door John Bowers himself, door HiFi.nl bezocht. Om het Opendeur weekend 19 en 20 november wat achtergrond en toelichting te kunnen geven, hebben we die Hi-Visit in Brugge weer eens naar voren gehaald. Tijdens de Opendeur dagen vind je er onder meer de IN 400 en CD 400 van Atoll, aangesloten op de 802, 803, 804 en 805 Diamond van Bowers & Wilkins, waar ze ook de PM1 van hebben staan, en wordt er gedemonstreerd met de GX200 van Monitor Audio. 

Hi-Visit Hifihome
Een aantal bouwvakkers loopt op het dak van audio- en videospecialist Hifihome in het West-Vlaamse Sint-Kruis, een voorstadje van Brugge. Bij binnenkomst in de zaak waait een geur van verse verf je tegemoet. Alles oogt fris en nieuw. Hifihome is een grondige verbouwing aan het afronden.

Hifihome

De mannen op het dak verzorgen de isolatie en op de tweede verdieping van de winkel is men nog bezig met het leggen van vloerbedekking en het inrichten van demoruimtes. Vader Bernhard en zoon Johan Viane wachten ondergetekende op met koffie en mooie verhalen over de geschiedenis van het familiebedrijf. Hifihome bestaat namelijk al sinds 1967 en kent talloze hoogtepunten als pionier in beeld en geluid.

De zaak
Radio- en filmtechnicus Bernhard Viane maakt in 1967 van zijn hobby, (klassieke) muziek, zijn beroep, door in Sint-Kruis een zaak te stichten die een thuis biedt aan hifi-liefhebbers. De winkel wordt snel te klein. In 1972 verhuist Viane naar het hartje van Brugge, waar Hifihome uitgroeit tot een audiovideocentrum met een gespecialiseerde tv- en videoafdeling. Vanaf die locatie krijgt hij de kans om zijn pioniersgeest volledig de ruimte te geven. Want Bernhard Viane kan met trots ‘als eerste van België’ achter veel van zijn projecten zetten. Niet alleen was hij in 1967 de eerste die een hifiwinkel begon in Brugge, in 1968 is hij ook de eerste in België die het Britse luidsprekermerk Bowers & Wilkins gaat voeren, dankzij goede banden met importeur Luc van der Heyden. In 1975 komt John Bowers zelf een keer op bezoek, die Hifihome roemt om de manier waarop de zaak zijn producten aanbiedt en vergelijkt met andere merken.

De Opendeurdagen komend weekend


EDITORS' CHOICE