(Gesponsord artikel)



HI-VISITStevens HiFi

Stevens Hifi and Home Entertainment

Max Delissen | 16 juni 2011

Ik kom graag in België. De volksaard en de taal liggen me als Brabander vrij goed en ik voel me er altijd snel op mijn gemak. Ook als je - zoals ik - van echte oude steden houdt, kun je er je lol op. Brussel, Leuven, Brugge, ze hebben allemaal prachtige historische stadskernen die van rond de middeleeuwen dateren. Deze Hi-Visit voert me naar Gent, de oude textielstad in Oost-Vlaanderen, de op één na grootste gemeente van het land.

Het is de geboorteplaats van Keizer Karel V, waar het schitterende, waterrijke centrum doorsneden wordt door de rivier de Leie, en waar De Schelde om de hoek stroomt. De laatste keer dat ik er was lag er een dik pak sneeuw, nu is het bijna vijfentwintig graden. Het verschil kon bijna niet groter zijn.

We zijn te gast bij Stevens Hifi and Home Entertainment, een schitterende winkel die gevestigd is in een enorm historisch pand aan de Bagattenstraat 157, zowat hartje centrum. We worden allerhartelijkst ontvangen door eigenaar Geert Stevens en zijn winkel-manager Johan van de Maele, die verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van zaken in de winkel.

Geert Stevens (© PHOTO40)

De ingang van de winkel belooft reeds veel goeds. Een gangetje naast een fraai ingerichte etalage leidt naar de voordeur die toegang geeft tot een ruime voorkamer waar de toonbank zich bevindt. Als je hier rechtdoor loopt, kom je na het aflopen van een lage trap in de grote toonzaal annex luisterruimte terecht, waar tot mijn grote vreugde een prachtige oude Bösendorfer vleugel in de hoek staat. “Daar ben ik trots op,” zegt Geert Stevens. “Het is nog een originele, uit 1922, model Richard Strauss, en we organiseren er hier regelmatig concerten mee. Bösendorfer is gekocht door een grote speler in de markt voor de kennis en de techniek, maar het blijft onduidelijk wat de ware bedoeling is van de nieuwe eigenaars.”

De toon lijkt gezet, en de rondleiding door de winkel gaat verder als we achter in de grote toonzaal een ruime home-cinema demoruimte binnengaan waar een compleet Bowers & Wilkins systeem uit de 800 serie staat opgesteld voor een echte High-End bioscoopervaring. Rechts achterin is ook de doorgang naar de high-end stereo demoruimte waar een set enorme luidsprekers van het voor mij onbekende merk Brodmann staat opgesteld. Na wat opzoekwerk blijkt Brodmann de Weense instrumentenbouwer te zijn waar Ignace Bösendorfer zijn opleiding kreeg. Deze luidsprekers spelen op een versterker set van Threshold, een legendarisch merk dat tot mijn verrassing nog blijkt te bestaan, en tot op vandaag wordt het nog steeds gebouwd met dezelfde liefde voor muziek en aandacht voor ontwerp en bouwkwaliteit die het merk in haar beginjaren zo geliefd maakten.

(© PHOTO40)

Door een andere uitgang verlaten we deze ruimte en begeven ons weer naar voor in de winkel. Eerst komen we bij een zithoekje, met een barretje van waaruit voortreffelijke koffie me tegemoet geurt. Daar voorbij is een soort woonkamer ingericht waar ‘custom installation’ of maatwerk kan worden gedemonstreerd, en helemaal vooraan in de winkel is een kamer en-suite die vol staat met een keur aan vrolijk gekleurde of juist luxe uitgevoerde tafelradio`s. Ik tel in totaal zes demonstratieruimtes, en dat is naar alle denkbare maatstaven zéér luxe. Tijdens de koffie gaan we wat dieper in op de geschiedenis van het bedrijf.

(© PHOTO40)


EDITORS' CHOICE