REVIEWParadigm

Paradigm Monitor 7

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Ruud Jonker | 01 januari 2008 | Fotografie Fabrikant | Paradigm

Het gaat deze maand over communicatie. Al jarenlang speelt de fascinerende vraag waarom de ene luidspreker presteert zonder noemenswaardige zwakheden, maar zonder je ziel te beroeren en je te betrekken in het gebeuren. Een andere weergever doet dat vervolgens wel. De performance is in hoge mate communicatief en sleurt je onontkoombaar naar binnen. Hoe komt dat nou en is er een relatie tussen het technische ontwerp en deze fascinerende eigenschap? Wellicht beantwoordt de Paradigm Monitor 7, dit keer aanwezig in de luisterruimte, deze vraag.

Misschien teleurstellend, maar het ligt voorlopig niet in de bedoeling om de kennis hierover te delen. Die wetenschap is ook nog niet volledig, maar gaat wel een bepaalde richting op. Wie een tipje van de sluier op kan lichten, bouwt betere luidsprekers of kan verantwoorder kiezen in de winkel. Het is ook best een lastige eigenschap om te herkennen. Maar, als je eenmaal zo`n communicatief luidsprekersetje vergeleken hebt met de concurrentie, dan weet je exact waar het om gaat.

Paradigm

Paradigm is een luidsprekerbouwer en elektronicaleverancier, gevestigd in de US en Canada. Het is een groot bedrijf en een belangrijke speler op het Amerikaanse continent. Alle onderdelen worden in eigen huis gemaakt en er is géén productie in, of aanvoer vanuit China. Paradigm beschikt over een aantal eigen technieken, waaronder titanium- en koolstof toepassingen voor de domes en cones, de Super- Drive techniek die hoge gevoeligheid, hoge SPL en lage vervorming combineert en die-cast aluminium of polymeertechniek voor de driver chassis.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

EDITORS' CHOICE