BLOGB&W

Vandersteen 3A Signature luidsprekers

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Werner Ero | 01 september 2011 | Fotografie Fabrikant | B&W

Net als de mode-industrie volgt ook de audio scène een met de jaren variërend smaakpatroon. Waren het in de zeventiger en tachtiger jaren vaak nog rijk en volbloedig klinkende systemen die doorgaans een prettige warme kleuring combineerden met een relatief beperkte resolutie en verfijning. De laatste tien jaar zijn deze eigenschappen steeds meer verschoven richting detail, helderheid, `lucht` en een dunner en slanker geluid. Een en ander vaak mede samenvallend met de alsmaar kleiner en slanker wordende luidsprekersystemen. Het interessante van dit soort veranderingen vind ik dat ze wereldwijd vaak totaal niet synchroon lopen. En met name met deze laatste gedachte word ik letterlijk geconfronteerd wanneer ik kennismaak met de hoofdrolspelers van deze test, de Vandersteen 3A Signature luidsprekers. Amerikanen met een missie.

Vandersteen Audio is 33 jaar geleden opgericht door eigenaar en hoofdontwerper Richard Vandersteen en behoort tot de vooraanstaande Amerikaanse luidsprekerfabrikanten. Waar echter veel ondernemingen toch min of meer trendvolgers zijn, is Vandersteen heel duidelijk een pionier en trendsetter met een heel duidelijke eigen visie.

Een van de weinige overeenkomsten met de meeste andere fabrikanten is dat ook bij Vandersteen gebruik wordt gemaakt van dynamische luidsprekereenheden. Voor de rest is eigenlijk bijna alles anders. Als ik in een notendop de hoofdkenmerken van dit illustere merk opnoem, zijn dat enerzijds het zo veel mogelijk minimaliseren van ongewenste diffractie van de behuizing of kast, het ontwerpen van geheel eigen luidsprekerunits en verder het zo veel mogelijk werken met eenvoudige 1e orde fi lters waardoor zo min mogelijk tijd- en faseverschuivingen ontstaan.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

MERK

EDITORS' CHOICE