REVIEWXavian

Xavian Evoluzione XN270

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Ruud Jonker | 01 november 2011 | Fotografie Fabrikant | Xavian

Het aardige van luidsprekers is dat sommigen instant op een indringende manier niet doen wat er van verwacht mag worden, of bij wijze van verrassing volledig voldoen aan het ideaaltype van een neutrale, superdynamische en gebalanceerde weergever die een verbluffende stage neerzet, strak en snel in het laag is en dat fraaie en brede middengebied presenteert. Tegenwoordig kan dat lukken met een goedgekozen modelletje onder de 500 euro. In de luisterruimte staat de toch wat duurdere Xavian Evoluzione XN270 in maple, op de bijbehorende ST 612 Metallico stand. Het doet allemaal wat Italiaans aan en doet denken aan de hier verblijvende Astera van Diapason.

Helemaal mis natuurlijk, want Xavian komt uit de Czech Republic en is gevestigd in Kladno. Partners van Xavian zijn onder andere de staatsopera in Praag en Scan Speak. Maar, oprichter Roberto Barletta is wel van Italiaanse afkomst. Dat is absoluut terug te vinden in de vormgeving, de keuze voor materialen en de fraaie afwerking.

De Evoluzione is een verdere ontwikkeling van de bekende XN270 (uit 1998). Opvallend is dat deze relatief kleine monitor beschikt over een gesloten behuizing. Technisch gezien is een gesloten behuizing ideaal. Het geeft een heel geleidelijk aflopend laag en mist de grilligheid van poortsystemen.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

MERK

EDITORS' CHOICE