REVIEW

Old Cats


Jan Luijsterburg | 20 april 2012

Isodora en Enrique zijn een bejaard stel met twee dikke katten in een Chileens appartement. Ze lijken hun dagen in redelijke harmonie te slijten, maar dat is schijn. Naast het praktische probleem van een kapotte lift is Isodora regelmatig even de kluts kwijt. Echte paniek ontstaat als dochter Rosario een bezoek aankondigt.  

De vrees blijkt gegrond. Zodra ze binnenkomt is het gedaan met de rust. De katten, ‘varkens’ noemt ze hen, moeten de kamer uit want mevrouw is allergisch. De relatie tussen Rosario en Isodora was altijd al problematisch. Het bezoek van de verlopen, doorgesnoven dochter is duidelijk uit wraak en geldlust ingegeven. Ze brengt geïmporteerde geneeskrachtige zeepjes mee als cadeau. Handel in die dingen is de zoveelste poging van Rosario en haar partner, een vrouw die als Hugo aangesproken wenst te worden.  

Belangrijker is het document dat Isodora alleen maar hoeft te ondertekenen om het appartement over kan dragen aan haar dochter. Enrique is op zijn hoede maar wordt weggelokt. Een ideale situatie voor dramatische ontwikkelingen. Die blijven dan ook niet uit.

Sebastián Silva maakte eerder de al even sympathieke film La nana. Old Cats schreef en regisseerde hij samen met Pedro Peirano. Het in een heerlijk rustig tempo vertelde verhaal stelt op terloopse wijze belangrijke thema’s aan de orde. De conflicten tussen generaties, homoseksualiteit, dementie, afscheid nemen van het leven.  

De film wordt gedragen door het geweldige spel van de vier centrale personages. De 92-jarige actrice Bélgica Castro steelt de show. Een subtiele verandering in haar blik geeft haarscherp aan wanneer de realiteit haar weer even ontglipt. Hoewel de symboliek soms wat nadrukkelijk aangezet is houdt het verfijnde spel iedere vorm van sentimentaliteit buiten de deur. Daardoor maakt de met minimale middelen gemaakte film extra indruk.   

Aanvullende informatie:

Chili/VS 2010
Speelduur: 87 minuten
Regie en scenario: Sebastián Silva en Pedro Peirano
Met: Bélgica Castro, Claudia Celedón, Catalina Saavedra, Alejandro Sieveking
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 5.1, Spaans gesproken
Uitgave: Homescreen / Cinemien
VOD Cinemalink.tv 

EDITORS' CHOICE