REVIEW

Yello – Flag (LP)


Eric de Boer | 27 april 2012

De namen Dieter Meier en Boris Blank doen bij veel mensen niet meteen een licht opgaan. Maar als de naam van hun gezamelijke collaboratie -Yello- naar boven komt, zal menig televisiekijker en radioluisteraar de twee meteen synoniem zien voor hun grootste hit.

De hit waarop ik doel is natuurlijk het ruim acht minuten durende The Race, dat op het door Music On Vinyl heruitgegeven studioalbum Flag uit 1988 staat. De twee heren, waarvan de muziek afkomstig is van Blank en het distincte zware stemgeluid afkomstig is uit de keel van Meier, begonnen aan het einde van de jaren zeventig aan hun samenwerking maar kregen pas echt commercieel succes met de track Oh Yeah van het album One Second dat een jaar voor Flag uitgebracht werd. Veel films, reclames en tv-programma’s gebruikten dit nummer (nog steeds trouwens) en daardoor kregen de heren wat artistieke vrijheid en meer druk vanuit de platenmaatschappij om een nieuw album te schrijven en op te nemen.

Dat resulteerde in Flag, waarbij de albumhoes beide heren in een onmogelijke knoop weergeeft. Enigszins zoekende naar nieuwe invloeden om hun bestaan en succes van het vorige album te kunnen blijven waarborgen ontaarde het album helaas in een lichte kakofonie van verschillende stijlen. Hoewel er tracks bovenuitsteken, zoals natuurlijk The Race en het sterke Otto Di Catania, is het album meer een bijeengeraapte hoeveelheid samples en effecten dan een goedlopend homogeen geheel. Dat was al zo in 1988 en daar doet zelfs leeftijd niets aan. Wie de elektro-synthpop van Yello eens aan de tand wil voelen doet er echt veel beter aan om hun geweldige album Touch Yello van alweer drie jaren geleden te kopen. Wat wel heel erg positief en zeker vermeldenswaardig is, is de meer dan prima persing. Wie zegt dat Music On Vinyl geen audiofiel werk uitbrengt doet er goed aan om Flag eens te beluisteren op een goede hifiset. Dynamiek alom, zeer diep doorlopende bassen en een plaatsing waar vrij weinig muziek uit die periode aan kan tippen. En enkel de track The Race biedt genoeg luisterplezier om deze heruitgave misschien toch wel te kopen. 

Label: Music On Vinyl
Speelduur: 48:40 minuten
Website

EDITORS' CHOICE