REVIEWXavian

Xavian XN 125 Evoluzione

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Jan de Jeu | 01 februari 2007 | Fotografie Fabrikant | Xavian

In Music Emotion nummer 1 van 2007 werd voor dit nummer een dubbele test aangekondigd van de Mia en de Duetto luidsprekers uit de XC serie van het Tsjechische merk Xavian. Op de dag dat distributeur Home Fidelity deze speakers mijn kant op wilde sturen arriveerden echter de spiksplinternieuwe monitor speakers uit de XN serie; de XN 125 Evoluzione. Hun prestaties koud uit de doos maakten dat de importeur meer voelde voor een bespreking van deze meest recente re´ncarnatie van de XN 125 en diens opvolger, de XN 125 II. En omdat ik niet vies ben van een primeurtje heb ik deze kleine Italiaans vormgegeven Tsjechische luidsprekers met graagte in mijn huis opgenomen, niet meer achterom gekeken en uiteindelijk, na uitvoerige beluistering, zelfs in mijn hart gesloten.

Als zoon van een kleine Italiaanse meubelfabrikant was Roberto Barletta niet onbekend met het bewerken van hout toen hij in 1995 in het Tsjechische Praag zijn luidsprekermerk startte. Het ontwerpen was hem evenmin vreemd. Tenslotte had hij de nodige ervaring opgedaan bij de gerenommeerde Pinifarina studio. Het eerste model dat hij op de markt zette was de XN 225. Het jaar daarop volgde de XN 125; de oerversie van de Evoluzione die de afgelopen weken zowel mijn woonkamer als mijn luisterruimte met muziek gevuld heeft.

XN 125 Evoluzione

In het verleden heb ik ooit eens de Xavian XN270 in huis gehad en nadat de Evoluziones uitgepakt zijn is voor mij dan ook direct helder dat het hier gaat om monitoren van dezelfde ontwerper. Wederom die scherpe lijnen en facetranden en de gelijke wijze waarop tweeter en mid/laag unit tegen elkaar aan geplaatst zijn. Daar houdt de vergelijking echter op.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

MERK

EDITORS' CHOICE