NIEUWSFocal

Focal Bird maakt redactiemuziek


Redactie HiFi.nl | 19 mei 2012 | Focal

Via onze Facebookpagina meldden we het al: we hebben sinds een weekje de Focal Bird 2.1 set op de redactie staan. Mooi op tijd, want de PIOSound Falcons zijn net weer opgehaald; en we willen natuurlijk wel muziek blijven spelen.

Focal Bird is een stijlvol satellietluidsprekersysteem met een versterker met ingebouwde subwoofer die op diverse bronnen aangesloten kan worden, en is onderdeel van de Focal New Media Collection, de `Spirit of Sound` serie waarin je ook de Spirit One hoofdtelefoon (recensie) en de Focal XS Book aantreft, die we momenteel aan de tand voelen. We zetten even wat info bij elkaar.

Het Bird 2.1 pack bestaat uit twee speakers en de Focal Power Bird. De luidsprekers worden geleverd met verschillende standaards, een ronde voet of een kruisvoet, maar je kunt ze ook aan de muur (of het plafond) bevestigen. Er zijn drie varianten: Little Bird, Bird en Super Bird. Op de foto hieronder zie je twee Bird speakers op het kastje, twee Super Birds aan weerszijden, en twee Little Birds bevestigd aan de wand.

Focal Bird op High End München 2011; ook in 2012 was het merk aanwezig

De Power Bird in het midden dient als versterker naar de luidsprekers vanuit diverse bronnen (zoals DVD en Blu-ray), bedraad (twee keer digitaal en twee keer analoog) of wireless (iPod/iPad/iPhone). Om met iDevices te kunnen streamen, heb je wel een optioneel leverbare iTransmitter nodig. Ook kun je vanaf je computer streamen met de eveneens optionele USB Transmitter.

De Bird is het antwoord op de vraag hoe je muziek kunt streamen met compact design hifi waar ook apparatuur voor `fysieke` formats als CD en Blu-ray op aaangesloten kan worden. Al waren we vooral benieuwd naar die draadloze mogelijkheden. Hoe dat dan klinkt? Verrassend. Het mogen dan kleine luidsprekers zijn, het is duidelijk waar de toevoeging `Power` voor de versterking vandaan komt. Het compacte systeem krijgt de ruimte hier wel gevuld, met verve; Jack White kan tevreden zijn over de muzikale weergave van zijn Blunderbuss (albumtip!), en het is goed dat hier vanwege de vrije dagen in het hele pand verder niemand aanwezig is.. 

De iTransmitter, om (bijvoorbeeld) via je iPhone Radio Paradise over de redactie te streamen

In onderstaande brochure kun je meer lezen over Focal Bird, dat hier hopelijk nog wel even muziek blijft maken. Het Bird 2.1 systeem kost €899,- euro; voor een volledig overzicht van de prijzen kun je kijken op de website van Smart Audio.

In onderstaand filmpje zie je tevens hoe gemakkelijk de set aan te sluiten is. Op de website van Focal lees je er meer over, en hier vind je de uitgebreide recensie van het Little Bird systeem uit Music Emotion.

Kijk ook eens op de nieuwe Special Page van importeur Smart Audio

MERK

EDITORS' CHOICE