REVIEWArcam

Arcam AVR-360

Eric de Boer | 11 juni 2012 | Arcam

Het is de laatste tijd een komen en gaan van versterkers en receivers in huize De Boer. De meeste voorjaarsshows zitten er weer op en de meeste merken hebben hun nieuwe producten officieel geïntroduceerd aan het publiek.

Op de ASSA show in het AZ-stadion eerder dit voorjaar zag ik de nieuwste receiver van Arcam, de AVR-360. Deze mocht een tijdje later ook mijn set tijdelijk komen versterken voor een recensie. Waarvan akte.

De nieuwe Arcam receiver is eigenlijk een wat vereenvoudigde versie van de vorig jaar door mij geteste AVR-400. De prijsstelling van bijna 2200 euro voor die home theater receiver ligt voor sommige mensen net wat te hoog en Arcam speelt in op de huidige koopkracht door die receiver ook in een wat vereenvoudigde uitvoering op de markt te brengen. De Britten hebben getracht om de voor Arcam typische kwaliteitseisen nog steeds te kunnen waarborgen. Dat betekent volgens het merk dat muzikaliteit en gemak nog steeds hoog in het vaandel blijven staan.

Dieet
De afgeslankte versie van de AVR-400 die het merk nu ook aanbiedt, is wat het uiterlijk betreft niet aangepast. Ook de mogelijkheden en aansluitingen zijn hetzelfde. Even recapituleren; een strakke vormgeving met een groen oplichtend display, de bijgeleverde inmeetmicrofoon, vijf hdmi 1.4a-ingangen die 3D passthrough en 1080p/24fps ondersteunen, vier digitale coaxiale- en twee optische aansluitingen, een meerkanaals ingang, zes stereo tulpstekkerverbindingen, ethernet- en usb-connectiviteit en een zone-aansturing. Ze zijn allemaal aanwezig. Ook de afstandsbediening van de AVR-360 is identiek en zelfs het gewicht is exact hetzelfde ten opzichte van de uitgebreidere versie. De enige verandering ten opzichte van de vierhonderd euro duurdere broer van deze receiver zit aan de binnenkant. Arcam heeft namelijk een besparing weten te vinden in het voedingsgedeelte.

Het nieuwe instapmodel van de home cinema receivers uit de FMJ serie van het merk heeft een wat compacter en simpeler bemeten voedingsgedeelte gekregen. Op papier uit zich dit –ondanks het gelijkblijven van het gewicht van het apparaat- in een afname van het vermogen van de receiver. Kan de AVR-400 in stereo 130 Watt per kanaal en bij meerkanaals gebruik 90 Watt per kanaal opleveren, ligt dit bij de nieuwe goedkopere versie op respectievelijk 90 en 75 Watt per kanaal.

MERK

EDITORS' CHOICE