REVIEW

Spirit – Two Sides Of A Rainbow (2cd)


Eric de Boer | 27 mei 2012

Als er één band jammerlijk genoeg nooit meer samen kan spelen is het wel Spirit. De acid psychedelische rockband met de oorsprong in Californië heeft veel bands van inspiratie voorzien, maar het overlijden van één van de frontmannen en legaal gezeur over de rechten op de bandnaam hebben voor eeuwig roet in het eten gegooid.

Eigenlijk is het vreemd dat Spirit nooit grote faam heeft mogen bereiken. Begonnen in de jaren zestig als rockband met invloeden van jazz, psychedelica en blues wisten de leden van Spirit in de V.S. al veel fans aan zich te binden. Vooral het spel van Randy California (geboren als Craig Wolfe) viel meteen op door de ingetogenheid en excentrieke speleigenschappen op zijn gitaar. Dat Randy bevriend was geraakt met Jimi Hendrix is niet vreemd, hij speelde in diens band Jimmy James And The Blue Flames als tiener. De platenmaatschappij werkte niet mee aan een optreden op het Woodstock Festival, wat samen met het uiteenvallen van de band en in afgeslankte vorm later weer bijeenkomen nooit positief heeft gewerkt voor het succes van Spirit. En altijd lag er wel een adder onder het gras, hoe goed de concerten ook waren, er moest wel iets gebeuren. In de ‘tweede’ periode van de band kregen de drie overgebleven leden wel internationale erkenning –hoewel nog steeds niet genoeg voor grote faam- en werd er zelfs wereldwijd getoerd.

Toen California samen met stiefvader en mede-oprichter Ed Cassidy en Larry Knight in 1978 het Londense podium van het Rainbow Theater betraden om een geweldige show weg te geven, leek alles in kannen en kruiken. Het publiek was al opgewarmd door de toen nog onbekende britse band The Police. De avond liep zo goed en de band was zo tevreden, dat er nog zes ‘encores’ werden gegeven. Hoewel ze ook wel zeven extra nummers hadden gespeeld, was dit concert gebonden aan een avondklok. Op deze dubbel-cd is voor de zesde toegift (de cover Wild Thing) dan ook een warm welkom van de band aan het publiek te horen om na het concert mee te gaan naar het hotel en daar een feestje in de lobby te bouwen. Dat moet een fijne tijd voor Spirit geweest zijn! Later bleek dat de opnames van dit concert vreselijk mislukt waren. Randy California beschikte over enkele middelen en speelde delen opnieuw in en het album kwam uit op vinyl in Engeland, Duitsland en onder de titel Live Spirit in de V.S. Helaas was er weinig te redden ondanks de verwoedde pogingen van Randy en slechts enkele tracks van het concert stonden op dit album. Drie decennia later – na het aangenomen overlijden van California, hij redde zijn zoon van de verdrinkingsdood en verdween zelf in de golven- kwamen tapes van het concert boven water die nog nooit eerder gehoord waren. Het zijn de tapes vanaf de mengtafels die avond in 1978, die door Mick Skidmore onder handen zijn genomen. En nu is –voor het eerst- het Rainbow Theater-concert te beluisteren. De tapes waren nog steeds in erbarmelijke staat na al die jaren, maar het concert is wel origineel. Dus horen we ondermeer fijne en frivole versies van Hey Joe, Natures Way, I Got A Line On You en All Along The Watchtower. En de track Al The Same, dat uitmondt in een drumsolo van meer dan 10 minuten.

Skidmore heeft voor de compleetheid een licht geremasterde versie van het door California bewerkte in Amerika uitgegeven Live Spirit toegevoegd –vandaar de naam Two Sides of A Rainbow- maar het zijn vooral de achttien tracks in de originele Board Mix die uniek zijn. Verwacht geen audiofiele of dynamische plaat, maar meer een geproduceerde bootleg-kwaliteit van deze dubbel-cd. Ik verwacht dan ook dat enkel echte liefhebbers van de band of van psychedelische rockmuziek deze persing op zijn waarde weten te schatten. Genieten is het in elk geval wel met dit stukje historie.

Aanvullende informatie:
Label: Floating World
Speelduur: disc 1 79:48 minuten, disc 2 79:22 minuten
Website

EDITORS' CHOICE