REVIEWVivid Audio

Vivid V1.5 luidsprekers

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
René van Es | 01 december 2006 | Fotografie Fabrikant | Vivid Audio

Serieuze luidspreker ontwerpers zoeken binnen de beschikbare middelen altijd de kern van de oorspronkelijke weergave zonder iets aan het signaal te willen toevoegen of weglaten. Ook al is geen enkele luidspreker in staat opgenomen en versterkt geluid op volkomen natuurlijke wijze te reproduceren. Soms is het zelfs zo dat fabrikanten bewust kleuring toevoegen om een groter publiek te bereiken. Denkt u maar aan extra laag of opzettelijk versterkt hoog. Geen van deze valse toevoegingen zult u terug vinden in de producten van het Zuid-Afrikaanse bedrijf Vivid, waar de zeer serieuze ontwerper Laurence Dickie zijn nieuwste telg onthuld heeft: de Vivid V1.5 vloerstaande luidspreker. Ik kreeg de wereldprimeur in de vorm van volkomen handgemaakte exemplaren.

Ik zal mij voornamelijk concentreren op het geluid en de eigenschappen van Vivid en slechts kort stilstaan bij het bijzondere uiterlijk van de kast. Want ik schrijf voor een tijdschrift over muziekreproductie en niet over design. Toch is dat design een heel wezenlijk onderdeel van het geheel en mede verantwoordelijk voor de uiteindelijke weergave.

De V1.5 is voortgekomen uit de V1 die of met integraal voetje op kast of dressoir geplaatst wordt, of met een speciaal ontwikkelde beugel aan de muur bevestigd kan worden. Vertikaal, indien toegepast als center unit horizontaal. Direct na introductie van de V1 vroegen klanten Vivid een bijpassende standaard te ontwerpen. Wat heeft geresulteerd in de V1.5. Ten opzichte van de V1 heeft de V1.5 een kastinhoud die vier liter groter is om het 'boundary effect' te compenseren, de extra boost in het laag die bij een vrijstaande luidspreker ontbreekt.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

EDITORS' CHOICE