REVIEW

Parked


Jan Luijsterburg | 06 juli 2012

Strikt genomen ben je niet dakloos misschien als je in een auto woont. Karig is het wel en het niet hebben van een adres maakt het aanvragen van een uitkering lastig. Fred Daly, terug in Ierland na een tijd in het buitenland, maakt er het beste van op de parkeerplaats aan zee in Dublin waar hij neergestreken is. Zijn auto is praktisch ingericht en voorzien van een gezellig kamerplantje.

Fred is niet het doorsnee zwerverstype. Een keurig verzorgde man met een gereserveerd karakter, verlegen zelfs. Zijn situatie is er niet minder uitzichtloos door.

Al snel krijgt hij op de parkeerplaats gezelschap van de jonge Cathal. Een heel ander type dan Fred. Jong, druk, voortdurend jointjes rokend. Toch klikt het geweldig tussen de twee. Net vader en zoon, maar het is Cathal die Fred op sleeptouw neemt en hem zelfs zover krijgt dat hij contact durft te leggen met een vrouw die hij leuk vindt. Alleen de drugsverslaving van Cathal is wel een probleem. Want junks hebben uitstaande rekeningen bij onaangename lieden.

Colm Meaney (Star Trek) brengt Daly op vertederende wijze tot leven. Hij krijgt mooi tegenspel van Colin Morgan, de chemie tussen de twee werkt perfect.

Debuterend regisseur Darragh Byrne maakte met bescheiden middelen een zachtmoedige, mooi verzorgde film over vriendschap in lastige omstandigheden. Een heerlijk voortkabbelende, ondanks dramatische ontknoping lieve film, die het erg goed deed op de internationale filmfestivals. Een verademing in heftige tijden.

Parked werd bij de première in de filmtheaters meteen als Video On Demand beschikbaar gesteld. Nu, enkele maanden later, volgt een reguliere DVD release.

Aanvullende informatie:
Ierland 2012
Speelduur: 91 minuten
Regie: Darragh Byrne
Scenario: Ciaran Creagh
Met: Colm Meaney, Colin Morgan, Milka Ahlroth
Beeld: 16:9, anamorf
Geluid: DD 5.1
Uitgave: Amstel film / Homescreen
VOD
Officiële website

 

EDITORS' CHOICE