REVIEWDynaudio

Dynaudio Focus 160


René van Es | 08 juli 2012 | Dynaudio

Een Dynaudio Focus 160 in huis? Heel even was ik huiverig, gelukkig geheel ten onrechte. Zelden kwam een luidspreker zo met de deur in huis vallen als deze monitor.

Vanaf moment één was er muziek, de eerste noten waren muziek, de laatste noten bleven nog steeds muziek. De lichte twijfel had alles te maken met de Dynaudio’s die ik in het verleden toegeschoven kreeg. Mooi, maar nooit helemaal mijn smaak en er bleef een tweespalt. Ik was er van overtuigd, dat het heel goede luidsprekers zijn waar een koperspubliek voor bestaat dat kwaliteit op prijs stelt en het merk op waarde weet te schatten, terwijl ik er gek genoeg toch nooit helemaal voor kon vallen. Tot de Focus 160 denderend binnenvalt. Alles wat Dynaudio ooit aan onderzoek heeft gedaan is behouden, daar bovenop is er een frisse 'focus', die mij zeer bevalt.

Uit Music Emotion - Mei 2012

Dynaudio is terecht trots op de laatste innovaties die te vinden zijn in de Focus reeks, een reeks die bestaat uit drie vloerstaanders, een center en een monitor. Over die monitor gaan we het hebben. Uiterlijk is er niet zoveel te zien dat 'anders' is, ware schoonheid zit van binnen. De woofers met de grote stofkap kennen we al jaren, voorzien van een conus die uit een magnesium-silicaat-polymeer mengsel bestaat.

Gebleven is bovendien de aluminium spreekspoel, gewonden met vlakdraad. Nieuw is, dat de spreekspoeldrager is gemaakt uit zwart kapton en dat de draad een coating heeft ondergaan. De draad lijkt nu op koper maar is zuiver aluminium. Het resultaat is een betere warmteafvoer en daarmee verkrijgt de Focus een hogere belastbaarheid, maar zal ook minder last hebben van kleine klankverschillen die ontstaan door het temperatuurverloop in de luchtspleet, de magneet en de spoel. De heel grote spreekspoel van 75 mm doorsnede is eveneens een oude bekende. De aluminium korf van de woofer is verder gestroomlijnd ten opzichte van de oude korf, zodat de lucht gemakkelijker een weg vindt langs de ribben. Gebleven is ook het eerste orde scheidingsfilter met zijn topcomponenten aan boord. En de softdome tweeter heeft de vernieuwde Dynaudio High Precision Coating. Inwendig zien we in de taps toelopende kast verstevigingen en een betere manier om de units tegen de baffle te schroeven (voorgeboorde slagmoeren). Kortom, alles is onderzocht en het goede is behouden.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

MERK

EDITORS' CHOICE