REVIEW

Willie Nelson - Heroes (2LP)


Eric de Boer | 06 juli 2012

Noem het genre country en de naam Willie Nelson moet geheid vallen. De krasse knar liet in mei van dit jaar weer van zich horen met een nieuw album, dat terecht goed werd ontvangen door pers, liefhebbers en ook hififans. Het album in kwestie is nu ook verkrijgbaar op 180 grams vinyl.

Willie Nelsons stem is op 79-jarige leeftijd voorzien van een mooi doorleefd randje. Niet in de laatste plaats door veel zingen, feesten en een pretsigaret op z’n tijd. Het markante Texaanse accent van de grijsbebaarde opa geeft de man cachet en herkenbaarheid. En net als Sinatra of Cash is dat gerijpte vocale bereik een genot om naar te luisteren; je wordt betrokken bij een verhaal in plaats van getrakteerd te worden op onzinnig geneuzel zoals de wereld kortgeleden hoorde van meneer Reed (enig respect voor de boude poging inachtnemend). Het album Heroes staat in elk geval vol met goede muziek die ook door niet-countryfans zeker eens beluisterd zouden moeten worden.

Goed, Willie Nelson behielp zich enigszins met wat ‘geleende’ nummers, waarvan de track The Scientist (Coldplay) toch wel de meest bekende is. Maar ook songs van Tom Waits (Come On Up To The House) en zelfs Pearl Jam (Just Breathe) krijgen een countrytint. Vooral de Waits-cover mag er zeker zijn, hoewel The Scientist al eerder op single werd uitgegeven en in de V.S. hoge(re) ogen gooide. Maar ook tracks geschreven door Willies zoon Lukas zijn aanwezig en zoonlief zingt zelfs mee (soms wat teveel, maar goed). Ook een ouderwetse countrytrack als My Window Faces The South en de nieuwe tracks –geschreven in de oer-klassieke countrystijl- zijn zeker de moeite waard. Persoonlijke favoriet is de track That’s All There Is To This Song. Verder is het album flink verstevigd door grote namen aan de meewerkende artiesten toe te voegen. Want van de partij zijn onder meer Sheryl Crow, Snoop Dogg (waar vast een gezamenlijk jointje op werd gerookt), en Merle Haggard participeerden in samenzang of ondersteuning. En ik zal de laatste zijn die hulp van buitenaf de man Willie Nelson zal aanrekenen, want het album slaagt daardoor des te meer. En na precies een halve eeuw musiceren is de mate van muzikaliteit op deze plaat zeker een complimentje waard.  Music On Vinyl heeft met Heroes een succesnummer in handen gekregen en het album zal op deze mooie dubbel-lp best gretig aftrek vinden, zeker als de redelijke tot goede dynamiek in ogenschouw wordt genomen.

Aanvullende informatie: 
Label: Music On Vinyl
Speelduur: 58:31 minuten
Website

EDITORS' CHOICE