REVIEW

Nina Simone – Pastel Blues (LP)


Eric de Boer | 07 juli 2012

Met Pastel Blues maakte Nina Simone in het midden van de jaren zestig een krachtig muzikaal statement. Het was niet een begeleidingsband die haar groots neerzette, maar haar stem die voornamelijk domineerde op dit album. Deze bijna vijftig jaar oude LP is nu opnieuw uitgebracht door Music On Vinyl.

Nina Simone gebruikte haar vocalen en talenten op deze plaat om op een meer dramatische wijze naar voren te komen. Haar stem klinkt dieper, emotioneler en weet een ziel bloot te leggen. Ondersteund door Lisle Atkinson (bas), Bobby Hamilton (drums), Al Shackman (gitaar en harmonica) en Rudy Stevenson (gitaar en fluit) en niet in de laatste plaats door producer Hal Mooney werd met Pastel Blues een klassiek Nina Simone-album geboren. Voornamelijk door de verfijnde keuzes van te vertolken nummers, maar ook door een nummer (en favoriet) van Nina zelf.

Want het is de laatste track die door Simone zelf werd samengesteld en het album van bekendheid voorzag. Het nummer Sinnerman is weliswaar doordrenkt met religie (het nummer handelt over een zondaar die weg probeert te vluchten voor de duivel) maar is tegelijkertijd ook intens, emotioneel en in zijn geheel erg mooi. En wel meer dan tien minuten lang, wat indertijd redelijk onconventioneel was. Maar ook andere tracks zoals Nina’s a-capella vertolking van de song Be My Husband (geschreven door haar toenmalige echtgenoot Andy Stroud en later weer gecovered door Jeff Buckley en Antony Hegarty), de Billie Holiday track Thell me More And More And Then Some, Strange Fruit, (groot gemaakt door dezelfde Holiday) en Bessie Smith's Nobody Knows You When You're Down and Out behoren tot de juwelen van Pastel Blues. Die titel zet je overigens wel een beetje op een verkeerd spoor, want naast blues komen ook de genres gospel/soul, jazz en zelfs wat folkmuziek aan de orde.

De herpersing door Music On Vinyl is in orde, hoewel de leeftijd van bijna een halve eeuw de mannen in Haarlem duidelijk parten heeft moeten spelen. Wat blijft is een album dat voor liefhebbers van Simone’s stem onmisbaar lijkt.

Aanvullende informatie:
Label: Music On Vinyl
Speelduur: 35:36 minuten
Website

EDITORS' CHOICE