NIEUWS

iPad en Hifi


Redactie HiFi.nl | 08 april 2010

Het nieuwe buzz-woord op de redactie is `iPad`, nee niet de overbekende portable muziekspeler, maar de nieuwste gadget van Apple. De iPad is een zogeheten tablet-pc en is in wezen een zeer krachtige netbook zonder toetsenbord. De volledige bediening van de iPad geschiedt via een 9,7 inch touchscreen en het geheel weegt slechts 700 gram. In de Verenigde Staten is de iPad inmiddels geďntroduceerd en er gingen alleen al in het openingsweekend 700.000 exemplaren over de toonbank. Dat de iPad een succes wordt staat dus vast. Maar wat betekent de iPad voor u als Audio/Video specialist?


Commerciële mogelijkheden van de iPad


Wat biedt de iPad voor mogelijkheden voor u als winkelier c.q. importeur? Tenzij u een Apple dealerschap heeft valt er aan de iPad natuurlijk niks te verdienen. Maar het inzetten van de iPad in uw verkoopverhaal kan wel degelijk omzetverhogend werken. Met de iPad – of zelfs de iPhone of iPod Touch – in de hand is het verkopen van streaming audio een peulenschil. De beleving van het met een `telefoon` bedienen van je audio en daarbij eigenlijk een haast onbeperkte hoeveelheid muziek ter beschikking hebben is voor veel consumenten voldoende om overstag te gaan.
Uit een Amerikaans onderzoek (comScore) blijkt zelfs dat 38% van de ondervraagden de iPad waarschijnlijk gaat gebruiken om naar muziek te luisteren, en dat is een procentpunt meer dan de waarschijnlijkheid dat ze de iPad gaan gebruiken om e-Books te lezen! Alleen surfen (50%)  en e-mailen (40%) kunnen fraaiere cijfers laten zien.

Johan Tiel-Groenesteege van Hanze Hifi in Zwolle over de iPad

“De iPad is eigenlijk een volledige computer op tablet-formaat. Ik verwacht dat de beeldkwaliteit van de iPad, net zoals bij de iPod Touch en iPhone, erg goed zal zijn. Het grote voordeel van de iPad ten opzichte van de iPod Touch / iPhone is het grotere formaat, waardoor teksten beter leesbaar zijn en beelden veel fraaier weergegeven kunnen worden. Daarmee is de iPad dé oplossing om je streaming audio te bedienen, met het kleinere scherm van de iPod Touch was het toch altijd een beetje behelpen. De iPad leg je, in tegenstelling tot veel andere bedieningssystemen, ook nog eens makkelijk in een laatje.
Streaming audio wordt sowieso de opvolger van de cd, daar is geen houden meer aan. Bij iedere klant die op zoek is naar een cd-speler in de +2000 euro prijsklasse adviseren we om te investeren in een streaming audio oplossing. Voor minder geld krijg je meer geluidskwaliteit, zeker als je hoge resolutie downloads ter beschikking hebt, zoals die op bijvoorbeeld de Linn site te vinden zijn. Een Linn Majik DS steekt met gemak de meeste cd-spelers van 6000 euro naar de kroon. Het vergt natuurlijk wel een extra inspanning van jou als winkelier/adviseur. Een streaming audio opstelling vraagt om enige basiskennis van netwerken, en de klanten zie je de eerste paar weken wat vaker terug omdat er wat kleine problemen kunnen zijn. Maar als de klant eenmaal bekend is met de do`s en don`ts van zo`n systeem zie je ze eigenlijk niet meer terug. Natuurlijk zijn er ook klanten die voor de eenvoud van een cd-speler gaan, maar als specialist heb je ook een opvoedende taak. We zullen in ieder geval altijd de mogelijkheden van een streaming systeem met zo`n klant bespreken waardoor hij een gefundeerde keuze kan maken. Vaak associëren klanten streaming ten onrechte met lage kwaliteit mp3-files. Maar als je de mogelijkheden laat zien en de geluidskwaliteit laat horen die een streaming oplossing biedt, dan gaan ze eigenlijk allemaal overstag. De iPad zal daar zeker een grote bijdrage aan gaan leveren.


iPad en de consument


Op diverse fora, maar zeker ook op de redactie van HiFi.nl, wordt al driftig gediscussieerd over het nut van de iPad. Daarbij overheerst vooral de verwarring over wat de iPad nu eigenlijk is: moeten we het zien als een zeer krachtige netbook? Maar dan ontbreken de normale aansluitingen als USB en ethernet, is het OS eigenlijk te eenvoudig – identiek aan dat van de iPhone / iPod Touch – en is het typen via het touchscreen te lastig. Bovendien kun je met de iPad niet multi-tasken. Of moeten we de iPad bekijken als een super-iPhone? Dat lijkt nog verder gezocht aangezien je er simpelweg niet mee kunt bellen, er geen fotocamera in zit en ook een webcam ontbreekt.

 

We besloten de iPad te beoordelen op wat het wel is: een erg gave manier om op het internet te surfen, te twitteren en Facebook`en of om je apparatuur te bedienen. De eerste reviewers uit de VS zijn enthousiast en spreken over `blazingly fast` en `changing the whole computer experience`.
Binnen Audio/Video toepassingen is met name de mogelijkheid om je apparatuur te bedienen via de iPad van belang. Nu steeds meer muziekliefhebbers de overstap maken naar streaming audio oplossingen, welke nagenoeg allemaal via wifi bediend kunnen worden, is een tablet als de iPad de ideale manier om je muziekbestanden te kopen, te organiseren en af te spelen. Vanuit je luie stoel download je met een paar muisklikken – oh nee, hij heeft natuurlijk geen muis – je favoriete muziek naar je eigen NAS. Gebruik de iPad om je Squeezebox (iPeng of Squeemote), Linn (Songbook of PlugPlayer) Naim (HDX of PlugPlayer) of je Sonos (Sonos Controller) systeem via de eigen App te bedienen. Door je album art navigeer je met je vinger, alles intuďtief en simpel. Aanvullende informatie lees je ondertussen op All Music of andere muzieksites (zoals Muziek.nl). En dat allemaal op een handzaam, uiterst dun scherm.

Want laten we maar eens de knuppel in het audiofiele hoenderhok gooien: met de komst van de iPad (en in mindere mate de iPhone en iPod Touch) is het bedieningsgemak van streaming audio zo hoog geworden dat dit in combinatie met de mogelijkheid om hi-res (24 bit/192 kHz in plaats van het beperkte 16bit/44,1kHz van de cd) bestanden of te spelen, wat ons betreft de nagel aan de doodskist van de cd-speler zal gaan betekenen. Bij de leden van de redactie – gevuld met notoire hifi-fanaten/vinylisten – is streaming audio in korte tijd zelfs de belangrijkste audiofiele bron geworden, zowel op kantoor als in hun privé-situaties.


Maar nog interessanter zijn de mogelijkheden die zich aandienen als software ontwikkelaars zich volledig op de iPad gaan storten zoals ze dat ook met de iPhone/iPod Touch hebben gedaan. De mogelijkheden zijn dan haast onbeperkt. Ontsluiting van databases als die van All Music kunnen je in staat stellen om door je muziekcollectie te surfen op muzikantenniveau, albumtitel, periode of zelfs schrijver van de track. Zoals de instructievideo op de Apple site laat zien zijn de mogelijkheden die de iPad biedt ongekend, zeker in combinatie met de vele apps die speciaal voor de iPad geschreven zullen gaan worden.

Is het dan allemaal hosanna met de iPad? Ach, we hadden graag een webcam – zodat je kunt Skypen met je familie in Canada - een IR-zender om al je apparatuur te bedienen en een USB-poort voor meer flexibiliteit op het apparaat gezien. Nuchter bekeken is de iPad in een AV-situatie uitsluitend een geweldige afstandsbediening...maar dan wel een erg gave!

EDITORS' CHOICE