ARTIKEL

Second Hand Rose: Tweedehandskoopjes


Renť van Es | 13 juli 2000

Second hand Rose

Op de dagen dat je het het minste verwacht, doemen aan de einder apparaten op die lonken als sirenes en die een hebberigheid opwekken, die zeer dringend moet worden gestild. De "koopjes". Veelal apparaten die niet te slijten waren door de winkeliers of importeurs, de winkeldochters, de speciale uitverkoop actie artikelen en last but not least de demo exemplaren en de "tweedehandsjes". VariŽrend van Cello versterkers tot Schneider tuners. Aantrekkelijk geprijsd en thuis aanvaardbaar omdat we ons rijk kopen.

Waarom een apparaat niet aanslaat bij het publiek is moeilijk te meten en te omschrijven. Het uiterlijk zal een rol spelen, wellicht het wel of niet verschijnen van testen in tijdschriften, of de marge van de winkelier waardoor het aantrekkelijker is om een ander merk op de voorgrond te stellen. Redenen te over die ervoor zorgen dat op een gegeven moment het apparaat te oud wordt om nog voor de volle honderd procent aan het publiek aan te bieden. En zo zal een importeur of fabrikant series hebben die minder succesvol zijn. Of men wil snel een bepaalde omzet realiseren en neemt dan genoegen met minder marge of zelfs geen marge. Die apparaten zijn voorbestemd voor een uitverkoop. Wie dan toeslaat weet dat een gulden een daalder waard kan zijn.

Tweedehands is nog zo`n fenomeen waar geld wordt bespaard en wordt verdiend. In de afgelopen jaren heeft een ieder die HVT of Music Home leest, de aanbieders van tweedehands zien verschijnen met soms pagina grote advertenties. En ons aller internet biedt ook nog wel van dat soort sites. Een stroom aan apparatuur wordt aangeboden tegen soms ridicule prijzen, maar veelal tegen een reŽle prijs waar een gezonde marge voor de winkelier op zit. Want ook die moet ergens van bestaan. De voordelen van kopen in een winkel zijn natuurlijk een open deur. Meestal is een vorm van garantie mogelijk, omruilen mag, soms kun je thuis het apparaat eerst proberen en met een beetje mazzel is het met verstand ingekocht en is het ding gewoon goed. Laat niet onverlet dat ik soms dingen zie staan waar ik me werkelijk bij afvraag of een plek in een museum niet meer op zijn plaats zou zijn.

Kopen van een particulier brengt wat meer risico met zich mee. Maar daar is het zaak goed op te letten hoe het apparaat werkt en of alle functies het nog doen. Het uiterlijk zegt al een hoop over hoe er mee om is gegaan. Stoffig, vet en vuil zijn geen goede indicaties, maar daar in tegen een blinkende set van een bevlogen liefhebber zal de kooplust opwekken. Geen garantie en geen teruggave mogelijk in de meeste gevallen. De prijs zal niet eens zoveel gunstiger zijn dan in een winkel. Wie particulier verkoopt, vraagt meer dan een winkelier ooit zal bieden. Uiteraard is er wel een voordeel te halen op de niet verschuldigde BTW. Afdingen kan geen kwaad, men wil het apparaat gewoon kwijt.

EDITORS' CHOICE