Vervolg vijf nieuwe receivers Harman Kardon

Redactie HiFi.nl | 10 maart 2004 | Harman Kardon

De AVR 630, AVR 430, AVR 330, AVR 230 en AVR 130 maken alle gebruik van high-current, ultrabreedband versterkerdelen met discrete uitgangen – een hoeksteen van de Harman Kardon receiver technologie. Deze superieure versterkeropzet reproduceert digitaal filmgeluid en hoge resolutie muziekopnamen met uitzonderlijke kwaliteit en dynamiek, ook met moeilijk aan te sturen luidsprekers, zoals een beter frequentiebereik in het hoorbare gebied, lagere vervorming, superieure faselineariteit en een verbeterde reserve op hoge frequenties.

Om een veilige en betrouwbare werking en maximale effectiviteit onder alle omstandigheden te waarborgen, bezitten de receivers een verfijnd temperatuur stabilisatiesysteem. De AVR 630, AVR 430 en AVR 330 bezitten een ventilator met variabele snelheid die automatisch wordt aangepast door een microprocessor gestuurd bewakingssysteem. Op die manier wordt de ventilator alleen geactiveerd wanneer het nodig is en wanneer het volume hoog genoeg staat om het geluid van de luchtstroom te maskeren – het voorkomt mogelijke oververhitting, terwijl bijgeluiden in zachte passages worden geminimaliseerd. De AVR 230 en AVR 130 maken gebruik van speciale koellichamen voor goede werking zonder ventilator.

Harman Kardon AVR 130

Om tot optimaal klinkende prestaties te komen, dienen de compacte satellieten/subwoofer luidsprekersystemen en hoge resolutie meerkanaals bronnen gebruikt te worden in combinatie met een A/V receiver die in staat is dat volledige potentieel te leveren. Dat geldt vooral voor spelers met DVD-Audio en/of SACD mogelijkheid, waar veelal een geschikte ingebouwde bass management en bewerkingsfuncties ontbreken.

De nieuwe A/V receivers van Harman Kardon bezitten uitgebreide bass management functies om de klinkende prestaties van de bronnen en de luidsprekers van een home entertainment systeem te optimaliseren. De AVR 630 en AVR 430 bezitten een Quadruple Crossover Bass Manager, waarbij uit zes verschillende wisselfrequenties gekozen kan worden voor front L/R, center, surround L/R en surround achter L/R luidsprekers om elke luidspreker het optimale frequentiegebied en te leveren en zo tot optimale prestaties van alle luidsprekers in een 7.1-kanaals systeem te komen. De AVR 330, AVR 230 en AVR 130 hebben een Triple Crossover waarmee de gebruiker kan kiezen uit zes verschillende wisselfrequenties voor front, centrum en surround luidsprekergroepen kan kiezen.

De Quadruple en Triple Crossover Bass management Systemen zijn veel exacter en uitgebreider dan die welke in de meeste andere receivers en DVD-spelers zijn ingebouwd, waar de wisselfilters veel eenvoudiger zijn opgezet, of zelfs ontbreken. Verder kan de wisselfrequentie voor verschillende programmabronnen verschillend worden ingesteld en zo worden aangepast aan muziek of filmweergave en het toegepaste luidsprekersysteem.

In de AVR 630 werkt het Bass Management Systeem ook in combinatie met de 8-kanaals directe analoge ingang van de receiver, speciaal voor aansluiting op een DVD-Audio, SACD of universele speler. De AVR 630 biedt ook de optie om deze uitgangen via een directe ‘bypass’ functie te passeren, dan wel te digitaliseren zodat het Bass Management Systeem zo gebruikt kan worden dat de beste weergave wordt verkregen met een bron die geen ingebouwd bass management bezit.

 


EDITORS' CHOICE