NIEUWSJBL

Techniek

Redactie HiFi.nl | 12 december 2005 | JBL

De spreekspoelen zijn gemaakt van overbemeten Kapton® vormen wat een hoger rendement en hogere belastbaarheid oplevert. De chassis zijn gemaakt van solide niet-magnetisch gegoten aluminium dat wordt gemaakt met een zeer hoge graad van precisie, voor betere gevoeligheid en minder energieverlies. De gegoten aluminium frames en de unieke HeatScape™ aandrijving met geventileerde poolschoenen zorgen voor een goede afvoer van de warmte en zo een nauwkeurige werking, ook tijdens luid afspelen.

Om de prestaties nog verder te verbeteren maken de Studio L Serie woofers ook nog gebruik van de Symmetrical Field Geometryâ„¢ schakeling van JBL (SFGâ„¢), een eigen technologie die de vervorming van de woofer aanzienlijk vermindert door de symmetrie van het magnetisch veld te handhaven - dit in tegenstelling tot conventionele woofers die een asymmetrisch magnetisch veld in de spleet hebben. Een uniform magnetisch veld rond de spreekspoel zorgt voor een lineaire conusbeweging en een hogere belastbaarheid en een dramatisch gereduceerde vervorming.

Alle Studio L Serie luidsprekers (uitgezonderd de L820, LC2 en L8400P subwoofer) bezitten de FreeFlowâ„¢ poort technologie van JBL, waarin een speciaal gevormde baspoort wordt toegepast die is afgestemd op de woofer en de kast van desbetreffend model voor een ruimer bereik in het laag en een beter rendement, terwijl turbulentie in de lucht die hoorbare vervorming veroorzaakt, wordt tegengegaan. De L8400P subwoofer heeft een gesloten behuizing voor een goed gecontroleerde en goed gearticuleerde bas.

Ook de behuizingen van de JBL Studio L Serie zijn aanzienlijk verbeterd ten opzichte van eerdere modellen. Zo zijn de wanden dikker dan die van vergelijkbare luidsprekers en het front - de baffle - is van liefst één inch (25 mm) dik MDF. De IsoPower™ baffle van de Studio L Serie vormt een solide basis voor alle eenheden, is uitzonderlijk dicht en niet resonerend en stelt de eenheden in staat maximale energie aan de lucht over te dragen. Daarnaast zorgen achtvormige verstevigingen van boven naar beneden ervoor dat een interne sub-baffle ontstaat die buiging van de kast voorkomt en de daarmee gepaard gaande verkleuringen.

De Studio L Serie luidsprekers bezit verder een reeks verdere verfijningen, zoals het Straight Line Signal Pathâ„¢ (SSPâ„¢) wisselfilter van JBL, waarin een minimum aan uitsluitend eersteklas materialen zijn toegepast voor optimale klankzuiverheid. Verder zijn in het wisselfilter zeer kleine condensatoren aangebracht die ruis van EMI (elektromagnetische interferentie) en RFI (radio frequentie interferentie) blokkeren, die aanwezig kan zijn in de ruimte; zo wordt voorkomen dat deze het muzieksignaal aantasten.

Alle modellen uitgezonderd de L8400P zijn magnetisch afgeschermd en alle modellen behalve de L8400P bezitten hoogwaardige, dubbele vergulde aansluitingen, geschikt voor bi-wiring en bi-amping.

De Studio L Serie biedt talloze installatie mogelijkheden, passend voor elk home theater of muzieksysteem. De L810 en L820 boekenplank monitoren en LC2 center luidspreker kunnen ook tegen de wand worden gemonteerd en worden geleverd met afneembare muurbeugels, zodat zij op vele manieren kunnen worden ingezet, in speciale opstellingen en toepassingen van architecten en vormgevers. De LC1 en LC2 center luidsprekers kunnen zowel op als onder de TV of op een schap een plaatsje vinden.

De JBL Studio L Serie is qua uiterlijk al even opzienbarend als in zijn prestaties, met een zeer gedistingeerd  en eigentijds ontwerp van slanke, ronde in hout afgewerkte kasten, geaccentueerd met zwarte grills. Zonder grills bieden de luidsprekers een opmerkelijke high-tech vorm, met zilvermetallic PolyPlas conussen en donkergrijs contrasterende chassis en golfgeleiders. De luidsprekers zijn leverbaar in cherry, beech of black-ash afwerking en passen daardoor in elk interieur.


EDITORS' CHOICE