ARTIKEL


Redactie HiFi.nl | 10 maart 2003

ES-lijn

Sony TA-DA9000ES

Sony presenteerde op de Huisshow microsets vanaf 249 euro tot duizenden euros voor een (ES) component. Opmerkelijk "in de lageren regionenen", is de verschuiving van one-box systemen (receiver, CD- en DVD-speler in een behuizing) naar de two-box systemen (de receiver is een component, de CD/DVD-speler het tweede).

Onze interesse gaat hoofdzakelijk uit naar de QS en ES lijn, maar daarin is ook het nodige te zien en te horen. Sony Nederland heeft de introductie aangekondigd van nieuwe high-end HiFi-componenten: de TA-DA9000ES meerkanaals digitale versterker en de SCD-XA9000ES Super Audio CD-speler.

TA-DA9000ES digitale meerkanaals versterker
De TA-DA9000ES, een digitale meerkanaals versterker, is voorzien van zeven onafhankelijk versterkte kanalen met een uitgangsvermogen van 200W elk. De versterker is voorzien van een i.LINK (IEEE 1394)-interface die een optimale éénkabelverbinding biedt met de eveneens met i.LINK compatibele SCD-XA9000ES meerkanaals Super Audio CD-speler. Dit biedt een hoogwaardige aansluiting die de Direct Stream Digital (DSD)-signalen van Super Audio CD ondersteunt.
De TA-DA9000ES is bovendien voorzien van decoders voor Dolby Digital EX, dts-ES, dts 96/24 voor DVD-Video en Dolby Pro Logic II.

Sony dealerdagen maart 2003

Top-end Super Audio CD-speler
De SCD-XA9000ES vertegenwoordigt het beste op het gebied van zowel meerkanaals als stereo Super Audio CD en conventionele CD-weergavetechnologie.
De nieuwe speler heeft het kenmerkende uiterlijk van de Sony ES (Extremely High Standard)-familie en is voorzien van een D/A-omzettingssysteem met drievoudige voeding. Door deze technologie kan het brede frequentiebereik van Super Audio CD worden weergegeven met aanzienlijk minder ruis.

Bij aansluiting op de nieuwe digitale versterker via i.LINK bieden deze componenten een ongekende weergavekwaliteit en meerkanaals integriteit. Om problemen met de plaatsing of configuratie van de speakers in de luisterruimte te voorkomen, heeft Sony zijn Multi Channel Speaker Management-systeem geïntegreerd. Dankzij een nieuwe dubbele laser pick-up die de afzonderlijke Super Audio CD en conventionele CD-laag kan lezen biedt de speler ook afspeelmogelijkheid voor CD-R en CD-RW.

De TA-DA9000ES en SCD-XA9000ES zijn leverbaar vanaf oktober. 
 
Luidsprekers en subwoofers

Sony dealerdagen maart 2003

Sony Nederland heeft de introductie aangekondigd van twee nieuwe 5.1 meerkanaals speakersystemen. De high-end SA-VS700ED en de middenklasse SA-VS500H zijn ontwikkeld voor gebruikers die zelf hun home-entertainmentsysteem willen samenstellen.
Een uniek aspect van deze stijlvolle meerkanaals speakers is de integratie van subwoofers in de twee voorspeakers. De subwoofers zijn slechts 11 cm hoog en worden aangestuurd door een digitale versterker van 250W. De integratie van de subwoofers in de speakers biedt het dat geen losse subwoofer meer in de woonkamer hoeft te worden geplaatst.
Het volledige systeem bestaat uit twee 120 cm hoge front-speakers, twee uiterst compacte satelliet surroundspeakers en een centerspeaker die qua design perfect aansluit bij de Sony WEGA-televisies. Door de integratie van Extended Definition (ED)-tweeters biedt het systeem een frequentiebereik tot 70kHz, wat de SA-VS700ED bijzonder geschikt maakt voor Super Audio CD-weergave.

Sony dealerdagen maart 2003

De SA-V500H heeft niet dezelfde Exented Definition-specificaties als het topmodel, maar biedt speakerfaciliteiten waarmee elk home-theatresysteem kan worden opgewaardeerd. De belastbaarheid is 120W via een 5.1 meerkanaals configuratie, bestaande uit vier vloerspeakers, een centerspeaker en een subwoofer. Het systeem is voorzien van Nano Fine-tweeters die een geluidsweergave tot 50kHz bieden.

De SA-VS700ED is leverbaar vanaf augustus, de SA-VS500H is leverbaar vanaf juni. Consumentenindicatieprijzen: SA-VS700ED nnb en SA-VS500H € 849,-

Bovenstaande is een kleine greep uit de produkten die Sony de komende maanden zal uitbrengen. Wij houden u hiervan de komende tijd op de hoogte via HiFi.nl. 

EDITORS' CHOICE