ARTIKEL

Projectie en -schermen

Michel Hazen | 25 augustus 2003

Projectie en projectieschermen

Omdat je nooit een ‘strijd’ op meerdere fronten tegelijkertijd kan winnen begin ik bij de beeldweergave-kant van Homecinema en daarbij specifiek bij projectie en projectieschermen. Projectie op een scherm bestaat uit 2 delen: de projector en het projectiescherm. Over projectoren en de gebruikte techniek van projectoren is een uitstekend stuk van Björn op deze site te vinden, ik richt mij in dit artikel op projectieschermen.

Op zich zijn projectieschermen al tientallen jaren in gebruik in verschillende omgevingen. Van de eerste super 8 filmpjes in familiekring, de verplichte diavoorstelling na een vakantie tot de min of meer verplichte overheadprojectors en PowerPoint PC´s in het bedrijfsleven. Niets nieuws onder de zon dus…niet dus. De nu brede acceptatie van de DVD heeft meerdere invloeden op de entree van elektronica in de thuisomgeving gehad. Zo zijn bijvoorbeeld de verkopen van breedbeeldtelevisies (16:9) niet zozeer gestegen door breedbeelduitzendingen, maar meer door in 16:9-formaat opgenomen DVD’s. Een bijkomend effect van de verbeterde beeldkwaliteit ten opzichte van de videorecorder is de mogelijkheid om alles op een grotere beelddiameter te kunnen bekijken. De beelddiameter draagt nadrukkelijk bij tot het belevingseffect van Homecinema en je ziet dan ook steeds meer aanbod op de markt van weergave apparatuur op grotere diameter dan de standaard 82 cm TV’s. Er is dus een stijgende vraag naar weergave mogelijkheden met een grote diameter.

Op dit moment zijn er verschillende mogelijkheden tot het weergeven van DVD of andere beelden:

1. Televisie (tot ca 37 inch/92 centimeter beelddiameter)
2. Projectietelevisies (tot ca 60 inch/152 centimeter beelddiameter)
3. Plasmaschermen (tot ca 60 inch/152 centimeter beelddiameter)
4. LCD schermen (tot ca 37 inch/92 centimeter beelddiameter)
5. Projectoren (onbeperkte variabele beelddiameter)

Projectieschermen

Uit bovenstaand overzicht blijkt dat projectie het grote voordeel heeft dat de beelddiameter binnen een ruime bandbreedte variabel is. Een ander voordeel is een relatief gunstige prijs/diameter-verhouding in vergelijking met andere weergave mogelijkheden. Op dit moment is er een duidelijke trend waarneembaar naar verbeterde kwaliteit bij steeds lagere prijzen. Een goede en betaalbare mogelijkheid tot een echt GROOT beeld dus!

Een argument dat niet vaak genoemd wordt, is dat projectie ook een aantal esthetische voordelen heeft: de projector kan heel klein zijn (uitzonderingen daargelaten) en het projectiescherm hoeft niet steeds prominent in de ruimte aanwezig te zijn en kan goed verborgen worden in het interieur:

Projectieschermen (c) Xingo

Boven en onder: Home Cinema hoeft niet op te vallen

Projectieschermen (c) Xingo

In tegenstelling tot het directe beeld van bijvoorbeeld een televisie kijk je bij een projectiescherm naar het gereflecteerde licht. Hierin zit een bepaalde tegenstrijdigheid: aan de ene kant heb je een behoorlijke hoeveelheid licht nodig (meestal uitgedrukt in ANSI lumen) om überhaupt iets te zien. Aan de andere kant kan een te hoge lichtopbrengst de contrastratio (de mate tussen wit en zwart) negatief beïnvloeden. Het contrast tussen de kleuren vermindert en dit is bijvoorbeeld te zien aan de zwarttinten die grijzig worden.

De hoeveelheid ANSI lumen is absoluut niet de enige voorwaarde voor een goed beeld. Iets wat duidelijk gedemonstreerd werd tijdens mijn bezoek aan Marantz Nederland (www.marantz.com) in Eindhoven. Daar werd de VP-12S2 DLP projector gedemonstreerd met een op het eerste gezicht beperkt lijkende 700 ANSI lumen. Na de demonstratie werd bevestigd dat alleen op basis van de lichtopbrengst een projector kiezen geen goed idee is. De VP-12S2 leverde een gestoken scherp, onvervormd en zeer contrastrijk beeld op het lichtversterkende scherm. Goed, mijn referentie op projectiegebied was duidelijk.


EDITORS' CHOICE