ARTIKEL

Projectoren


Garmt van der Zel | 15 april 2004

Projectoren

JVC DLA-SX21E D-ILA projector
Dit is de eerste `betaalbare` D-ILA projector van JVC. Hoewel op zich voor de consumentenmarkt bedoeld, is het duidelijk dat het een apparaat voor de `pro` is. Uit de doos zijn alle instellingen zo goed als perfect! Dat zien we maar weinig… De beeldpanelen zijn 4:3, maar wordt de projector in 16:9 stand gebruikt, blijft er nog steeds een resolutie over van 1400x787. Wat opvalt is dat de projector prettig stil is. Het beeld is heel gedetailleerd en rustig en heeft werkelijk een perfecte kleurweergave. Zelfs met je neus op het scherm zijn de pixels amper te onderscheiden. Er komt enorm veel licht uit de projector, hoewel het zwartniveau niet op het niveau is van DLP. Een grijs projectiescherm of groot projecteren kan het zwart wat zwarter maken. De projector is ook uitgerust met een DVI-ingang en is dus klaar voor de toekomst!

Hoe werkt... Beelddossier

Marantz VP-12S3 DLP projector
Deze DLP topprojector van Marantz is uitgerust met de nieuwe “Mustang” HD2+ 16:9 DMD chip met een resolutie van 1280x720 pixels. Naar mijn mening is dit een van de allerbeste DLP-projectoren op het moment, met een haarscherp beeld, behoorlijk diepe zwartweergave, perfect natuurlijke en diepe kleuren en eigenlijk zo goed als geen beeldfouten. De VP-12S3 is ook zeer stil. De projector moet met de standaard lens ongeveer boven de kijker worden gehangen, maar een `long throw` lens is leverbaar, waarmee de projector veel verder van het scherm kan worden gehangen. De projector heeft een DVI-ingang (zie kader), maar hoewel deze ingang de meeste kans geeft op een optimale beeldkwaliteit, levert de projector op de component ingang zonder progressive scan ook een perfect beeld.

Hoe werkt... Beelddossier

SIM2 Domino 20 DLP projector
De Domino 20 is een lager geprijsde projector van SIM2, met de nieuwe “Matterhorn” 16:9 DMD chip (1024x576 pixels) en een prachtig uiterlijk. Hij is leverbaar in de hoogglans kleuren Black Shadow en White Evolution. Groot voordeel van deze Domino 20 is zijn enorme projectieafstand, die het mogelijk maakt de projector ver achter u te hangen in plaats van boven u. De bediening is eenvoudig, hoewel u bij component ingangen zelf voor interlaced of progressive dient te kiezen om beeld te krijgen (net als bij de SIM2 RTX45). De beste kwaliteit wordt met de SIM2 bereikt door aansluiting van een DVD-speler met `progressive scan`. Het beeld knapt hier duidelijk door op was mijn bevinding. De projector heeft geen DVI-ingang, maar zet desondanks een prima plaatje neer, dat echter vooral op kleurdiepte, scherpte en zwartniveau punten verliest ten opzichte van de DLP top. Ook had de projector nog iets stiller mogen zijn. Groot voordeel is de enorme levensduur van de gebruikte lamp.

SIM2 Domino

Sony VPL-HS20 LCD projector
Een praktische projector, deze Sony uit de Cineza lijn. Hij hoeft namelijk door gebruik te maken van zijn `side shot` functie, niet recht voor het scherm te staan! Met zijn resolutie van 1365x768 pixels kunt u redelijk dichtbij zitten zonder dat de pixels afzonderlijk te zien zijn. De projector heeft naast composiet, S-Video en component ingangen ook een DVI-D en zelfs HDMI ingang! En hoe is het beeld? Ondanks alle maatregelen voor een verbetering van het zwartniveau, wordt het niveau van DLP niet gehaald en uit de doos heeft het beeld een wat paarsige gloed. Ook valt de lichtopbrengst van de projector tegen. Positieve aspecten aan het beeld zijn een mooie diepe weergave van rood, het zeer rustige beeld en hoge scherpte, maar gebruikt u liefst een DVD-speler met progressive scan voor het beste resultaat. En het mag zeker gezegd worden: de Sony VPL-HS20 is een van de stilste projectoren op de markt.

Sony VPL-HS20 LCD projector


 

EDITORS' CHOICE