Toepassingen

Andere toepassingen

Verbonden met een breedband internetverbinding kan Sonos ook dienen als webradio. Er is ondersteuning voor streaming MP3- en Windows Media-stations. Dat zijn er vele duizenden. Helaas ontbreekt voorlopig de mogelijkheid om naar de vele Real-stations te luisteren, maar, zegt Hutjens, “ook dat kan in de toekomst nog worden toegevoegd. Bovendien zijn er in Nederland nauwelijks Real-stations: negen van de tien zenden uit in Windows Media, en de tiende in MP3. Van de meeste zenders is de kwaliteit goed.”

Sonos

Verder heeft elke Zone maar liefst vier Ethernet netwerkpoorten aan boord. Wilt u ten behoeve van een computer een netwerkverbinding leggen naar bijvoorbeeld de zolder, maar ziet u op tegen het trekken van een draad, dan kan de PC met een eenvoudig ethernetkabeltje het internet op via een Zone die in de buurt staat.


Setup


Dit lezende, komt het opzetten van een Sonos-systeem misschien nog vrij gecompliceerd over. Maar dat valt mee: “wat basis IT-kennis is meer dan voldoende”, bezweert Hutjens. “Bovendien leveren alle noodzakelijke support, mocht dat nodig zijn. We kunnen Sonos zelfs bij de klant thuis installeren.”

Uniek voor Hobo is ook dat de klant bij aankoop van Sonos een 26 pagina’s tellende aanvulling krijgt op de vrij summiere handleiding die Sonos meelevert. “Daarin staat gedetailleerd beschreven hoe mensen hun Sonos kunnen inpassen in hun netwerk. En hoe ze een eventuele netwerk-harde schijf moeten inpassen. Daar rept de meegeleverde handleiding met geen woord over. Ook het toevoegen van internetradio stations en het digitaliseren van muziek wordt in onze handleiding stap voor stap uitgelegd.”

Sonos

 

Draadloze digitale verbindingen zijn maar één kant van Sonos. Behalve over allerhande netwerkmogelijkheden beschikt een Zone ook over traditionele analoge Cinch-aansluitingen. Zo hebben ze een analoge ingang om externe bronnen weer te geven. Het signaal dat daar uitkomt kan zelfs draadloos worden doorgegeven aan de rest van het Sonos-netwerk.

De analoge uitgang tenslotte maakt het mogelijk om een Zone op de hifi-installatie aan te sluiten.


Versterker


Maar aansluiten op een bestaand setje, dat zal een meerderheid van de afnemers niet doen. Ingebouwd in de Zone is namelijk een digitale Class-T versterker van 2x50 watt: met de meeste speakers meer dan genoeg voor een aangename geluidssterkte (en nog wel een eindje daarboven).

Sonos

“Class-T is vergelijkbaar met de Class-D, de klasse van schakelende versterkers die de meeste hifi-liefhebbers ondertussen wel kennen. Class-T heeft hetzelfde grote voordeel als Class-D, namelijk enorme efficiëntie. Slechts zo’n 10 procent van het opgenomen vermogen wordt verstookt tot warmte.” Class-T is een merknaam van het Amerikaanse Tripath, dat als één van de eersten een goedklinkend concept op de markt wist te brengen. Sonos gebruikt IC’s van die leverancier.

Na het aansluiten blijft de Zone evenwel een vrij ongezeglijk apparaat, vergelijkbaar met een eindversterker. Neerzetten en vergeten, daar komt het op neer.

EDITORS' CHOICE