ARTIKEL

Luisteren


Bert Dekker | 06 april 2006

De contacten met zijn neef resulteerden ook in het ontwikkelen van de belangstelling voor analoge muziekweergave. De goede luisterindrukken van de platenspeler van zijn neef deed Jurgen besluiten zich ook in het bezit te komen van een platenspeler, hiertoe werd een paar jaar geleden een Project 1 Xpression platenspeler gekocht die werd voorzien van een Project Carbon arm en een Prestige Green element van het merk Grado. Om zijn platenspeler tot nog betere prestaties te verleiden werd besloten om deze te voorzien van een Nostatic mat van Tonar. Al deze aanpassingen hebben ervoor gezorgd dat de platenspeler nog steeds, naar volle tevredenheid, in gebruik is, wat later ook zal blijken tijdens het beluisteren van de set.

Bert beluistert...

Ongeveer anderhalf jaar geleden achtte Jurgen de tijd gekomen om zijn set verder te upgraden. De C541 CD speler van NAD werd verkocht zonder hem te vervangen. Tot de tijd dat hij zijn Marantz CD 17 Mk III kocht had hij meer dan voldoende vinyl om te draaien, daarom werd een CD speler ook niet echt gemist. De NAD voor- en eindversterkers werden verkocht aan iemand uit het noorden van het land om plaats te maken voor een Musical Fidelity A308 versterker die hij met korting kocht bij *Helder in Meerssen. Daar werd ook de Marantz CD speler aangeschaft, alsmede de Monitor Audio Gold Reference 10 luidsprekers. Deze monitoren, die toch maar liefst ongeveer 10 kilo per stuk wegen, werden geplaatst op stevige, extra zware stands van het merk Partington. Gekozen werd ook voor een Cambridge T500s tuner.

Door al deze veranderingen kwam zijn set op een hoger niveau te liggen, daarom bleek het ook noodzakelijk het een en ander te wijzigen aan de bekabeling. De Van den Hul Teatrack luidsprekerkabel werd vervangen door een set Fantasy kabels van Harmonic Technology. Voordat hij tot deze aanschaf overging kon hij een set Siltech kabels op proef nemen. Deze matchten echter niet zo goed, en maakte, het geluid, zoals het Jurgen omschreef, wat fel en hard. De Harmonic Technology kabel daarentegen bracht meer rust in het geluid, vandaar zijn keuze voor die kabel. De Van Den Hul interlink werd vervangen door de ICA-1 kabel van Audioquest.


Luisteren.

Jurgen geeft enthousiast aan dat hij erg tevreden is met de sound van zijn set zoals hij nu is. Zelf karakteriseert hij de sound van zijn eigen set als volgt: “De MA zijn zeer mooie weergevers die veel detail laten horen met een mooi laag. Ze zijn ook vrij direct. Deze eigenschappen in combinatie met de MF A308 versterker maken de set weinig vergevingsgezind als het om goede en/of slechte opnames gaat of om wijzigingen in de set gaat. Het geluid is ook aan de `droge` kant te noemen, waarbij stemmen héél goed naar voren komen. Het laag wordt enorm door de plaatsing beïnvloed en hiermee ben ik nog aan het experimenteren.”

Ondanks dat hij meer dan tevreden is met zijn set geeft hij een aantal punten waar hij zijn aandacht nog op wil vestigen de komende tijd. Hij geeft aan: “Momenteel ben ik aan het experimenteren met interlinks tussen de cd-speler en de versterker. Een Okki Nokki platenwasser staat eveneens op mijn lijstje. Hierna ga ik me verdiepen in een nieuwe phono-pre. Ik ben erg nieuwsgierig naar de AQVox. Qua mogelijkheden, looks en prijs zou deze zeer goed kunnen integreren in mijn set, echter heb ik deze nog niet kunnen beluisteren, vandaar mijn nieuwsgierigheid! Uiteindelijk wordt de Pro-ject ook vervangen door een serieuze draaitafel!”

Bert beluistert...

De avond is al een eind gevorderd als we besluiten de set te gaan beluisteren. Deze heeft al een hele tijd zachtjes op achtergrond gespeeld zonder daarbij zijn aandacht expliciet op te eisen. Een collectie van ongeveer 300 platen heeft een prominente plek gekregen in de luisterruimte. Daarbij is Jurgen ook nog in het bezit van ongeveer 300 Cd’s en 8 DVD’s. Hij heeft, zoals hij zelf omschrijft, een brede muzieksmaak. Zijn platencollectie bevat hoofdzakelijk rock en pop, maar ook zijn er de nodige klassieke werken in te vinden. De laatste tijd begint hij zich echter steeds meer voor jazz te interesseren.

Als eerste verdwijnt de CD “Souvenirs” van de Nederlandse band “The Gathering” in de lade van de Marantz CD 17 MK III Cd speler en wordt gekozen voor de titelsong. Wat meteen opvalt is de mooie gecontroleerde laag dat heel soepel de kamer in stroomt. De baslijnen van de basgitaar zijn makkelijk te volgen en goed gearticuleerd. Het is goed te horen dat de krachtige Musical Fidelity de luidsprekers goed onder controle heeft. Daarbij is het hoog mooi open en transparant zonder dat ook maar op enigerlei wijze scherpe randen waarneembaar zijn.

Hetzelfde beeld bij Faithless. Het nummer “God is a DJ” wordt met veel kracht en controle de kamer in geprojecteerd. Dat de breedteafbeelding op dit nummer wat minder goed uit de verf komt, net als overigens in het vorige nummer waarneembaar was, is de set in het geheel vergeven. De smalle luisterruimte zal hier zeker van invloed op zijn. In ieder geval is de tonale balans van de set dik in orde. CD na CD verdwijnt in de lade, en telkens weer valt op dat het zeer aangenaam is om naar muziek te luisteren. Ik geloof Jurgen graag als hij aangeeft dat luistermoeheid nooit een issue is in zijn set.

EDITORS' CHOICE