ARTIKEL

Luisteren

Bij het beluisteren van de sets zijn we begonnen met de gewonnen installatie. Na enige minuten geluisterd te hebben vond ik dat de plaatsing matig was. Na wat schuiven met de luidsprekers was het resultaat al een stuk beter. De luidsprekers stonden te ver uit elkaar waardoor het geluidsbeeld niet goed kon worden opgebouwd. Na het verplaatsen van de luidsprekers waren stemmen en instrumenten beter aanwijsbaar en klonk het evenwichtiger. Een lekker geluid maar het laagfundament ontbrak naar mijn idee enigszins. Dat kwam wellicht ook doordat het luidsprekertje een behoorlijk lange inspeeltijd nodig heeft en nog niet zo heel erg lang in gebruik is. Wellicht dat ze de komende tijd beter gaan klinken, maar in het laagste laag heeft het kleine Totempje natuurlijk wel zijn beperkingen. There`s no substitute for cubic inches, zoals Harly Davidson stelt, geldt natuurlijk ook voor de meeste luidsprekers...

Snel zijn we overgeschakeld naar de grote Focal JM Labs en de Marantz versterker. Bij het luisteren viel meteen op dat er nu wel een stevig laagfundament hoorbaar was. Deze luidspreker loopt veel verder door en ook de (klasse A) versterker helpt mee om een lekkere sound te creëren. Bij het vergelijken van CD en vinyl is het steeds weer het zwarte goud dat wint van het glimmende zilver. Een aangenamer geluid, minder kil, minder kaal, en meer rondom aanwezig. Houdt meer de aandacht vast; bij CD worden we sneller afgeleid en gaan we in discussie. Bij plaat zwijgen we en luisteren we naar muziek...

De akoestiek van de ruimte is niet aangepast en ook de wetten van symmetrie worden niet geheel opgevolgd. De luisterbank staat een beetje scheef voor de luidsprekers en dat heeft tot gevolg dat je alleen netjes tussen de luidsprekers zit vanuit één hoek van de bank. De opstelling van de bank heeft alles te maken met het woekeren met de ruimte in deze multifunctionele kamer. De luidsprekers naar voren plaatsen is bijna niet mogelijk maar zal wel het geluidsbeeld verder verbeteren. De ruimte is goed gevuld wat tot gevolg heeft dat de ruimte niet hard klinkt. Ook het tapijt op de vloer helpt mee aan een redelijke akoestiek. Dat is prettig want bij velen is de akoestiek minder goed doordat het strak en modern en dus kaal en hard is ingericht.

Wanneer ik Sander vraag naar zijn toekomstplannen, dan vertelt hij mij dat hij een beter element voor zijn draaitafel wil gaan aanschaffen, een betere phono-voortrap wil hebben en last-but-not-least wil hij de stroomvoorziening gaan aanpakken. Dat laatste kan ik mij goed voorstellen gezien het bromprobleem en de huidige oplossing. Met betrekking tot zijn draaitafel gaf ik Sander het advies om hem door een deskundige te laten afstellen. Een matige draaitafel die goed is afgeregeld klinkt beter dan een peperdure draaitafel die niet goed is afgeregeld. Het is nu door Sander zelf uitgevoerd zonder meetinstrumenten, en hoewel het lekker klinkt zal het inschakelen van een deskundige het nog veel beter laten klinken. Daar ben ik van overtuigd. En dat kan binnenkort gratis! Tijdens de Nationale Pick-up dagen op 3 en 4 november bij Ketelaar HiFi in `t Harde (voor eenieder die zijn draaitafel goed wil afregelen zonder de reis naar `t Harde te maken verwijzen we graag naar het achtergrondartikel "afregelen draaitafel"  op HiFi.nl - red.).

Ook tijdens dit luisterbezoek vliegt de avond voorbij en wanneer ik huiswaarts keer is Sander`s vriendin inmiddels in slaap gevallen. Gelukkig niet op de bank naast ons, want dan was ik wel een beetje gaan twijfelen aan onze gezamenlijke interesse... Het bleek alweer half één te zijn. Dat is voor een doordeweekse dag de hoogste tijd om te gaan slapen wanneer je `s morgens weer hard aan het werk moet.

EDITORS' CHOICE