ARTIKEL

Frau Paxa


Rene Smit | 30 november 2006 | Fotografie Rene Smit

De volgende set die ik ga beluisteren wordt gedemonstreerd door Herr Glisovic. Deze meneer is werkzaam bij de High End Society en heb ik vorig jaar tijdens de High End show in Munchen leren kenen als een ietwat norse en zeker niet praatgrage man. Nu echter vertelt hij met verve over de opzet van de show en wanneer de muziek die hij draait ter sprake komt gaat hij helemaal los. Hij laat het aanwezige publiek genieten van de Missa Criola uitgevoerd door José Carreras.

De weergavekwaliteit van deze set staat op een aanmerkelijk hoger niveau dan de eerstgenoemde, ondanks lagere prijs. De set bestaande uit een MBL1521A loopwerk, een Reimyo DAP77 DAC, Soulution 710 en 720 voor- en eindversterker en Genesis 6.1 luidsprekers mag mee voor slechts…………………..57.800 euro. Heel veel geld maar het beluisteren meer dan waard. Verder verrast hij me nog met diverse onbekende stukken waarbij elk stuk voorzien wordt van een deskundige en boeiende uitleg. De 25 minuten durende demo is voorbij voor ik er erg in heb en voldaan verlaat ik de ruimte.

World of Hifi - Neuss - Duitsland | Genesis

Voor de lunch is er nog tijd om een andere demo bij te wonen. In ruimte 305 staat een set opgesteld welke qua prijs vergelijkbaar is met de vorige. Echter de verdeling van het totaal bedrag is heel anders. Kostten de Genesis speakers uit de andere set “slechts” 14.000 euro per paar. De in deze set gebruikte Ascendo System M speakers verwisselen van eigenaar voor 30.000 euro. Om tot de totaalprijs van 53.900 euro te komen worden een Audio Aero Prestige CD/SACD speler met geïntegreerde voorversterker van 9900 euro en een set Belles Class A monoblokken van 14.000 euro ingezet. Reeds bij het betreden van de luisterruimte zorgt het formaat van de speakers ervoor dat in ieder geval op basis hiervan het prijsverschil verklaard wordt. De Ascendo speakers zijn namelijk ronduit fors te noemen. In deze ruimte wordt de demo verzorgt door Herr Duzgun werkzaam bij het blad Stereo. Deze flamboyante verschijning vertelt met verve over het systeem en draait vervolgens muziek van diverse pluimage. Het geluid is duidelijk anders dan de vorige set. Deze set kenmerkt zich door een hoge mate van transparantie en detaillering. Duidelijk is dat een consument zijn eigen smaak kan volgen bij het samenstellen van zijn eigen set.

World of Hifi - Neuss - Duitsland - Frau Paxa
Frau Paxa

Na een prima lunch in het restaurant, waar je tegen zeer schappelijke prijzen een maaltijd kan nuttigen en een verse kop koffie slechts 80 eurocent kost ga ik op weg naar ruimte 302 waar Frau Paxa een demo verzorgt met een set in een aanmerkelijk betaalbaarder segment. Ondanks haar zachte stem weet zij de bezoekers van de demo met haar innemende persoonlijkheid direct te boeien. Haar muziekkeuze wijkt sterk af van de andere bezochte demo’s, ze geeft damesstemmen de ruimte en schuwt een stukje koor of klassiek ook niet.

World of Hifi - Neuss - Duitsland | Advance Acoustic

De set met een totaalprijs van 9400 euro bestaat uit een MBL 1431 Cd-speler, een voorversterker van Advance Acoustic type MPP5 en een set Advance Acoustic monoblokken MAA705. In de ruimte staan 2 speakersets opgesteld waarmee afwisselend gedemonstreerd wordt. Op het moment dat ik aanwezig ben wordt gebruik gemaakt van een set Elac FS210 in de Anniversery Edition uitvoering. Als alternatief staat ook een set Vienna Acoustic Concert Grand speakers in de ruimte. Beide speakersets kosten 4000 euro en zijn dus in ieder geval qua prijs vergelijkbaar.

EDITORS' CHOICE