Opbouw en mogelijkheden

Marnix Bosman | 22 augustus 2012 | Boston Acoustics

De TVee Model 30 Soundbar bestaat in feite uit drie gescheiden luidsprekers in Ă©Ă©n behuizing. Op deze manier heb je drie kanalen voor de weergave van het linker, center en rechter kanaal van een surroundsignaal. De Soundbar heeft daarvoor een Dolby Digital decoder aan boord. Analoge signalen kunnen ook via drie kanalen worden weergegeven door de Movie stand te selecteren.

De Soundbar wordt gevoed vanuit een losse 24V voedingsadapter die via een kleine kabel achter in wordt gestoken. De Subwoofer heeft een eigen ingebouwde voeding en versterker en maakt zoals gezegd draadloos verbinding met de Soundbar. De woofer is een zogenaamd bandpass systeem en intern voorzien van een 7 inch woofer. Iedere luidspreker in de Soundbar bestaat uit een kleine 3/4" inch metal dome tweeter en een 3,5 inch woofer en is voorzien van een eigen basreflex poort in de voorkant. Alle luidsprekers gaan schuil achter een metalen grille die met magneten op de bar vastklikt.

Rechts op het front bevinden zich zes functietoetsen voor de volledige bediening van het systeem. Hiermee kies je de bron, regel je het volume en kun je schakelen tussen de stereo en movie modus. Boston levert geen afstandsbediening bij dit systeem en dat lijkt vreemd. Er is echter gekozen voor een oplossing waarbij je de Soundbar zodanig kunt programmeren dat hij reageert op iedere willekeurige afstandsbediening. Dat betekent dat je dus de afstandsbediening van bijvoorbeeld je TV kunt gebruiken voor het regelen van het volume van het systeem. Een slimme oplossing, omdat je zo niet weer een nieuwe remote in huis haalt naast de afstandsbedieningen die al door de kamer slingeren van TV, DVD-speler, Blu-ray speler, satellietontvanger, surround-installatie, en ga zo maar door. Het programmeren van de Soundbar is niet ingewikkeld, maar wel lastig zonder de gebruiksaanwijzing. De Soundbaar heeft namelijk geen uitgebreid display en er zijn slechts vier LED’s die door rood, groen of blauw op te lichten, aangeven hoe de status is. Met de handleiding in de hand is het programmeren echter zo gepiept.

Installatie en gebruik
De Soundbar kan zowel tegen de muur als los in de ruimte worden geplaatst. Op de achterkant zit daarvoor een kleine schakelaar die de frequentierespons enigszins aanpast. Deze aanpassing wordt gebruikt omdat het afstraalgedrag en de frequentierespons van een luidspreker wordt beĂŻnvloed door de achterwand. Dat zijn natuurkundige wetten waar niet aan valt te tornen, maar waar je wel rekening mee kunt houden tijdens het ontwerp van een luidspreker. Ik heb de schakelaar uiteraard uitgebreid geprobeerd, maar eerlijk gezegd vind ik het gehoormatige verschil minimaal. De stand van deze schakelaar is dus niet echt kritisch. De draadloze verbinding tussen de Soundbar en de woofer komt tot stand zodra de kanaalschakelaars in dezelfde stand staan. De subwoofer schakelt automatisch in een stand-by stand als hij een tijdje niet wordt gebruikt. De inschakelvertraging is echter minimaal zodat je het laag nooit zal missen.

Zoals ik al eerder zei, moet je voor het beste gehoormatige resultaat de woofer in de buurt van de Soundbar plaatsen. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat het stereobeeld erg uit balans wordt getrokken en het laag ook niet in balans komt met het midden en hoog. De woofer heeft alleen een volumeregelaar en verder geen voorzieningen aan boord om hem helemaal aan de situatie aan te passen. Neem daarom rustig de tijd om verschillende opstellingen te proberen voor het beste gehoormatige resultaat. Een andere positionering kan veel invloed hebben op de homogeniteit en de strakheid van het laag. Bandpass systemen zijn in dit opzicht wat kritischer dan andere oplossingen, dus enige aandacht is hier op zijn plaats.

De bediening van het systeem is simpel, maar de indicatie met de vier LED’s is wel wat minimaal. Alleen de kleur van de LED’s geeft aan welke ingang is gekozen en dat is niet altijd even duidelijk. De LED’s doven bovendien na een paar seconden weer uit, wat er wel fraai uitziet, maar je hebt zo geen flauw idee welke bron er gekozen is.


EDITORS' CHOICE