REVIEWFocal

Luisteren naar de Focal


Marc Brekelmans | 24 augustus 2012 | Fotografie Fabrikant | Focal

De Focal XS Book wordt met een AudioQuest Big Sur kabel, via de hi-level input achterop de luidsprekers aangesloten op een AudioQuest DragonFly USB-Dac. De DragonFly haalt de muziek a-synchroon uit mijn iMac waarop ik Audirvana software heb geïnstalleerd. Het grote voordeel van het programma Audirvana is dat je ook FLAC bestanden via iTunes kunt afspelen. Bovendien kun je de software alle functies van je computer uit laten schakelen die eventueel schade zouden kunnen berokkenen aan het muzieksignaal.

Een ander groot pluspunt is dat Audirvana automatisch de resolutie van je muziekbestanden herkent, zodat je deze niet meer via de MIDI van je computer aan hoeft te passen. Het afspelen van hoge resolutie FLAC bestanden wordt daarmee kinderlijk eenvoudig.

De omstandigheden waaronder de Focal XS Book desktop-luidsprekers moeten functioneren zijn hiermee haast optimaal, en in ieder geval beter dan de omstandigheden waaronder ze bij veel eindgebruikers toegepast zullen worden. Daarom beluister ik de XS Book's ook onder minder ideale omstandigheden: gewoon met verliesgevend gecomprimeerde bestanden rechtstreeks vanuit mijn iPhone of via de standaard analoge uitgang van de computer. Waarbij in het laatste geval de bestanden worden uitgelezen door iTunes.

Verliesgevend
Ik ga van start met Life’s What You Make It van Talk Talk, een geweldig nummer van een geweldige - maar vaak onderschatte - band. Het bronbestand op mijn iPhone is van een belabberde kwaliteit: een 128kbps mp3-bestand dat door iTunes naar een AAC-versie is geconverteerd. Waarom ik het dan toch draai? Nou, omdat veel consumenten helaas uit onwetendheid een complete muziekbibliotheek hebben opgebouwd in deze baggerkwaliteit (excusez le mot). Blikkerige klappen op iets dat een drumstel suggereert met daarboven een neuzelig klinkende Mark Hollis.

Om het hoog wat te temmen draai ik de luidsprekers totdat ze recht vooruit vuren. Zo klinkt het middengebied te bedompt, maar zorgt de hoogweergave tenminste niet voor gescheurde trommelvliezen. Het geluidsbeeld is zo plat als het spreekwoordelijke dubbeltje. Wie met dergelijke bronbestanden naar muziek luistert is wellicht beter af met de ingebouwde luidsprekers van de computer. De Focal XS Book stelt de zaken in ieder geval niet rooskleuriger voor dan ze zijn.

MERK

EDITORS' CHOICE