ARTIKEL

...er gaat niets boven echte plaatjes draaien

Cameo
“Mijn eerste concert was Cameo in Brighton, ergens in ‘87 waarschijnlijk. Die waren op dat moment erg populair dankzij Word Up. Mijn beste vriend was portier bij de tent waar ze optraden, ik kreeg vrijkaartjes. Een briljant concert en een amazing experience. We zijn nog backstage geweest en hebben nog leuk lopen chatten met die gasten. Het eerste concert dat ik per sé wilde zien was van KRS-One en Miss Melody in Bristol. Het was ook in de eighties, een heavy ervaring voor mij, really urban. Het laatste concert dat me is bijgebleven is van Please Operator, paar weken terug in Brighton. Een gave, piepjonge band uit Australië, The Gossip meets New Young Pony Club.”


Radioshow
“Ik ben nooit een echte collector van platen geweest, maar heb het altijd wel bijgehouden. Mijn collectie dub, funk- en bluesplaten is aanzienlijk. Als deejay heb ik de nieuwste dansdingen altijd bij moeten houden. Nu krijg ik weer heel veel toegestuurd omdat ik een eigen radioshow heb in Brighton, The Future Rock ‘n’ Roll Show. We draaien alles wat nieuw, trendy en cool is. The Gossip, The Klaxons, Radio 4, dat soort dingen. Ik moet echt bijhouden wat nieuw is op popgebied, maar je hoort mij niet klagen. What’s new, what’s cool, what’s the best, die competitie met mijn vrienden miste ik erg toen ik alleen met deejayen bezig was. Wat ik nu niet mis, is het tot vijf uur in de morgen in een club draaien in, pakweg, Rotterdam. Een leven als singer-songwriter is veel overzichtelijker. En gezonder bovendien.”


Gadgets
“Wat ik wel spaar, zijn muziekgadgets. Gewoon voor de heb. In mijn eigen studio heb ik veel vintage stuff staan. Oude gitaren, oude versterkers, oude radio’s. Het is allemaal geen flut waard, maar wel mooi om naar te kijken. Ik ben nu op zoek naar een oude real-to-real tapemachine. Ik ben de hele dag met muziek bezig, luister de hele dag, zelfs voor het slapen, dan meestal easy jazz of blues om relaxed te worden. Ik hecht niet zo heel veel waarde aan goede apparatuur, als het maar echt klinkt. Nou, dat doet mijn installatie. In mijn woonkamer staat een basic set en dito speakers, beide uit de seventies. Ik weet niet eens welk merk. Tegenwoordig luister ik steeds vaker op de laptop, maar er gaat niets boven echte plaatjes draaien.”


Omnivoor
“Op de laptop download ik steeds vaker muziek. Altijd legaal hoor! De beste plaat die ik de laatste tijd gedownload heb is In Rainbows van Radiohead. Thom Yorke is een van de beste singer-songwriters die ik ken. De laatste plaat die ik bewust gekocht heb is Takk van Sigur Ros. Fenomenaal album. Ik scoor ook wel eens oude platen op e-Bay, zoals laatst Don’t turn me from your door, een klassiek album van John Lee Hooker. Ik ben een muzikale omnivoor, behalve mijn eigen soort lust ik niet altijd. Tenminste, als ik bezig ben met het schrijven van nieuw materiaal of een nieuw album opneem, luister ik nooit naar ander singer-songwriters. Ik ben erg bang om dingen te stelen, zonder dat ik het in de gaten heb. Als het album af is, haal ik de schade in en luister ik een paar weken alleen naar singer-songwritersplaten om te peilen of ik het goed gedaan heb.”

EDITORS' CHOICE