ARTIKEL

Buizen als basis


Bert Dekker | 06 december 2007 | Fotografie Bert Dekker

Buizen zijn inderdaad alom vertegenwoordigd in zijn huidige set. Een Audio Research SP6-B voorversterker en een Audio Research VT100MK2 buizen eindversterker vormen het hart van de installatie. “Wat goed is moet nog veel beter kunnen”, aldus Le, vandaar dat hij de voor- en eindversterker goed onder handen nam om het prestatieniveau, dat al heel behoorlijk was, op een nog hoger peil te krijgen. De SP6 werd voorzien van diverse koppelcondensatoren van achtereenvolgens Hovland Musicap, Mundorf silver/oil en Jupiter Beeswax. Uiteindelijk bleek een combinatie te leiden tot een goed klinkende mix. De buizen zijn voorzien van Allnic Absorb-gel waarmee meetrillen zo goed mogelijk mee wordt voorkomen. De stuurbuizen van de VT100 eindversterker zijn voorzien van Duende dempers.

Le Vu Chuong

Als bron dient een Audio Research CRT1 loopwerk en een DAC1-20 DA-converter van hetzelfde merk. Ook hier viel volgens Le nog flink aan te verbeteren. Le: “Gelukkig kan ik veel zelf, en daarbij kan ik voor ondersteuning altijd bij mijn jongere broer terecht. Hij heeft een elektronica achtergrond en heeft veel nuttige kennis in huis. Voor het overige ben ik een self-made-man en ga gewoon aan de slag als ik denk dat er op fronten nog verbeteringen aan te brengen zijn”. Die zijn in het geval van het loopwerk en de DAC niet mis. Le heeft er werkelijk alles aan gedaan om het niveau van de bron aanzienlijk op te krikken. Zo heeft hij het loopwerk voorzien van een Clock4 van Trichord en voorzien van een eigen voeding.

Een set JMR Offrandes is verantwoordelijk voor de uiteindelijke muziekreproductie. Le: “Ik heb de Offrandes tweedehands gekocht, maar feitelijk waren ze nieuw. De vorige eigenaar had er een probleem mee maar dat bleek achteraf totaal geen issue te zijn. Hoe dan ook: het is een enorme gelukstreffer geweest dat ik voor een aantrekkelijk bedrag deze bijna geheel nieuwe set Offrandes heb kunnen aanschaffen. Ze presteren veel beter, zijn veel muzikaler dan mijn vorige luidsprekers, de Dynaudio Contour S3.4. Ik ben echter nooit ontevreden geweest over deze luidsprekers, vandaar dat ze verhuisd zijn naar de tweede set op de zolder. De Offrandes hebben vergeleken met de Dynaudio een betere, strakkere laagweergave. Ook is de weergave van het midden natuurlijker en muzikaler. De Offrandes laten me meer van muziek genieten dan de Dynaudio’s. Sommigen vinden de laagweergave van de Offrandes aan de magere kant. Degene die echter goed luistert hoort hoe strak en gecontroleerd de laagweergave is: het lijkt alsof het minder aanwezig is terwijl dit toch niet het geval is.

Le Vu Chuong

De opmerking van Le is daarom ook aanleiding om eens goed te luisteren. We draaien de nieuwste cd van Katie Melua, “Pictures”. Het is me direct duidelijk dat dit een set is met potentieel en ja, wat klinken die Offrandes heerlijk. “Klinken” is hier eigenlijk niet het juiste woord, en ik denk weer aan de woorden van Le over de “problematische” laagweergave. Niks problematisch, gewoon strak en gecontroleerd. Ook voor de hoogweergave geldt hetzelfde, het hoog lijkt niet aanwezig maar speelt haast onopgemerkt haar eigen partij mee. Laag, midden en hoog gaan naadloos in elkaar over, de vrijwel volstrekt ongekleurde weergave zorgt ervoor dat de afzonderlijke frequentiespectra niet als zodanig waarneembaar, dus hoorbaar zijn. Het laag draagt daardoor geheel vanzelfsprekend de muziek, het hoog is volledig transparant zonder ook maar enige spoor van scherpte waardoor het bijna afwezig lijkt te zijn.

In ieder geval is dit een set met een geheel eigen karakter. Tijdens een vorig luisterbezoek raakte ik onder de indruk van de kracht en expressie van de set van de gastheer. Tijdens dit luisterbezoek wordt ik gegrepen door een uiterst beheerste, gecontroleerde muzikale weergave die me goed impressies geeft van de muziek waarnaar geluisterd wordt. Kortom, een set die je als stille verleider meevoert naar einders waar je het bestaan niet van kent en sfeerbeelden toont die nog vreemd voor je zijn. Een uiterst verrassende, boeiende en bovenal muzikale ervaring. Nee, de Offrandes zijn zeker geen krachtpatsers maar daar is deze set ook helemaal niet voor bedoeld. Le: “ik houd niet van “stevige” muziek. Nee, geef mij liever heerlijke jazz, een mooie zangstem of muziek gemaakt door kleine bezettingen. Eigenlijk heb ik niet een uitgesproken muzieksmaak. Mijn muziekcollectie is ook niet eens zo groot en eigenlijk alle genres zijn vertegenwoordigd. Maar welke muziek ik ook draai, ik wil er heerlijk voor zitten, genieten en de rust na een lange dag hard werken ervaren. Dit is voor mij de beste ontspanning. Vandaar dat ik uiteindelijk ben gekomen tot deze setsamenstelling waarin, rust, warmte en muzikaliteit centraal staan.

EDITORS' CHOICE