REVIEWJBL

Luisteren


Rebecca Seunis | 30 oktober 2012 | JBL

Design en een stijlvol uiterlijk, dat klinkt allemaal aardig. Maar klinkt het ook aardig? We zijn tenslotte vooral geïnteresseerd in de audiokwaliteit. De OnBeat Xtreme is uitgerust met draadloze Bluetooth-technologie en voorzien van JBL Ridge tweeters, JBL AtlasTM woofers en een computer-geoptimaliseerde DSP-equalizer. Hij heeft vier keer 30 watt in huis en 360-graden geluid. Een RF afstandsbediening geeft je controle over systeemfuncties en muzieknavigatie. Deze is te gebruiken tot een afstand van negen meter.

Een kijkje in de keuken van HiFi.nl - letterlijk

De Xtreme kan met AAC-codec overweg, mits je dus ook audiobestanden met de AAC-codec gebruikt. Het gevolg is een betere kwaliteit geluidsstreaming, en dat kun je horen. Een zuiver geluid vult de kamer, al mis je in het midden wat kracht bij hogere volumes. Acoustische gitaren en vocalen klinken erg helder, maar een technoplaatje of stevig rocknummer komt op hoog volume wat minder uit de verf. Kortom: mooi en helder geluid, maar vooral voor luistermuziek of op een 'acceptabel volume' - terwijl het apparaat zich qua uiterlijk erg goed voor feestjes zou lenen. De afspeelmogelijkheden zijn goed, en de bediening prettig.

Gezien de tamelijk hoge prijs van 599 euro wil JBL met de OnBeat Xtreme concurreren met ‘audiofiele’ docks zoals de B&W Zeppelin Air, of de NAD Viso 1. Of hij daar de strijd inderdaad mee aankan, is natuurlijk de vraag. Twee systemen voor een vergelijkbare prijs, die een completer plaatje wegzetten en populair zijn bij de critici. Toch kan-ie alles wat je van een goede dock mag verwachten, en is de weergave zeer goed te noemen. Zorgen voor de concurrent?

Voor degene die hem te duur vindt, is er zoals gezegd ook de kleinere versie: de JBL OnBeat Air (€249 euro). Kijk op de JBL website voor meer informatie. 

EDITORS' CHOICE