ARTIKEL

Hoe klinkt dat?

En hoe klinkt dat?

Het is uiteraard niet voldoende om alleen maar te roepen dat een set mooi klinkt, er zal ook naar geluisterd moeten worden. Daarom ben ik uitgenodigd bij Audio Excellence in Zevenbergen om er eens goed voor te gaan zitten. Nadat ik de achterliggende gedachte van de aktie uitgebreid heb besproken met mijn gastheer Kees Jan Lankhaar (onder het genot van wat inderdaad een uitstekend kopje koffie blijkt te zijn) nemen we plaats in de luisterruimte.

Wat me meteen opvalt is de prachtige uitvoering van de luidsprekers. Ik heb altijd een zwak gehad voor wortelnoten, omdat het me aan Rolls-Royce en antieke schrijfbureaus doet denken. De luidsprekers zijn perfect gespiegeld gefineerd, wat betekent dat er opeenvolgende lagen fineer zijn gebruikt. De luidsprekers horen zichtbaar bij elkaar, want de “vlammen” in het hout komen duidelijk uit dezelfde boom. De hoogglans afwerking is perfect en spiegelglad. Hier wordt een hoge standaard bereikt, en Kees Jan verzekert me dat dat ook voor de andere uitvoeringen geldt.

Muziek dan. Shirley Horn in dit geval. Een betere introductie kan ik me nauwelijks wensen, want ik ben al jaren fan van haar. Het is even wennen aan de volstrekte ongekleurdheid van de luidspreker, maar al na vijf minuten zit ik volledig in de muziek. Je hoort simpelweg meer details en meer eigen klankleur van instrumenten en stemmen, die bij veel andere luidsprekers worden opgeofferd aan een signature-sound. Dat is geen diskwalificatie van andere merken, want ook daar zitten schitterende luidsprekers tussen, maar als je waarheidsgetrouwe weergave zoekt moet je toch bij Wilson Benesch zijn.

Om te bewijzen dat het AudioQuest netsnoer zijn werk goed doet zijn we de luistersessie begonnen met een gewoon netsnoer van goede kwaliteit. En daar was goed naar te luisteren. Maar als even later hetzelfde stuk muziek klinkt met de NRG 3 aan de Linn hoor ik duidelijk waarom betere netbekabeling een verantwoorde investering is. Het muzikale plaatje is beter in focus, en de klankkleur van de vleugelpiano lijkt wel van aquarel naar olieverf opgewaardeerd te zijn. De stem van Shirley Horn staat vaster en beter afgebakend in de ruimte, en er is meer detail in de percussie. De algehele ruimtelijkheid – die al van erg hoog niveau was - is flink toegenomen, en er is meer detail in de lagen tonen. Om er zeker van te zijn dat de wens niet de vader is van de gedachte wisselen we nog een keer terug naar het gewone netsnoer. Nee, dat is geen succes. Als je eenmaal aan het betere netsnoer gewend bent is er helaas geen weg terug.Een keur aan muziek passeert de revue. Van klassiek kerkorgel tot volledig elektronische trance, het klinkt allemaal geweldig. Halverwege de sessie hoor ik dat de inhoud van de luidsprekerkast veel kleiner is dan ik dacht. Ongeveer 2/5 van de kast is ook daadwerkelijk luidsprekerbehuizing, de rest daaronder dient als het ware als vaste voet. Dat deze luidspreker in staat is tot het produceren van putdiep en superstrak laag is dus des te verwonderlijker. Veel van die strakheid komt overigens ook op het conto (of schrijven we dat, geheel in Linn traditie als Konto) van de Linn Classik Music. Zelfs wanneer we het volume bijna helemaal opendraaien (bij de spectaculair geproduceerde trance van Booka Shade – een aanrader) blijft het geluid onvervormd en prettig om naar te luisteren.

Het is al na middernacht als ik afscheid neem. Met in mijn notitieboekje een hele lijst aan muziek die ik morgenvroeg beslist moet gaan bestellen. Want dat doet deze set met je. Stoppen met luisteren is bijna niet mogelijk. Omdat het zo goed klinkt en zo weinig kleuring en vervorming heeft is luistermoeheid een woord dat u uit uw vocabulaire mag schrappen. Daarom kan ik, nee, moet ik iedereen die in de markt is voor een nieuwe set in deze prijsklasse met klem aanraden om een stapeltje eigen muziek mee te nemen, en eens te gaan luisteren bij één van de vier deelnemende bedrijven. U kunt veel meer geld uitgeven, en er naar verhouding weinig mee opschieten.

Aanbieding

De aanbieding is geldig van 15 juli tot 30 augustus, en exclusief te verkrijgen bij één van de volgende winkels:

Audio Excellence in Zevenbergen +31 (0)168-335180
Art`s Audio in Naaldwijk +31 (0)174-610090
AudioXperience in Nuenen +31 (0)40 2906344
Beter Beeld & Geluid in Hilversum +31 (0)6-46226586

1x  Linn Classik Music* 1.799 euro  
2x  Wilson Benesch Square Two **  3.950 euro   
2x3 meter  AudioQuest Type 8 luidsprekerkabel      370 euro   
1x2 meter   AudioQuest NRG 3 netsnoer     300 euro   
1x3 meter   AudioQuest HD6-1 antennekabel       40 euro   
       
totale setprijs    6.439 euro   
zomerkorting       444 euro  -/- 
zomerprijs    5.995 euro   

*= in zwart of zilver
**= in maple, hoogglans wortelnoten, hoogglans zwart of hoogglans rood kersen

Thuis bezorgen en installeren is vanzelfsprekend bij de prijs inbegrepen, net als een uitgebreide demonstratie (graag even bellen voor een afspraak) met een heerlijk kopje verse espresso.

EDITORS' CHOICE