ARTIKEL

Koesteren

“De eerste serieuze cd die ik kocht was Urban Solitude van Anouk. Ik was op trainingskamp in Inzell, Duitsland. Kon niet wachten tot ik die plaat in mijn handen had. Verder ben ik all round ingesteld. Ik won een keer een bandje van Dangerous van Michael Jackson bij de bingo. Heb nog steeds een zwak voor Michael. Thriller is nog steeds een vreselijk goeie plaat. Daarnaast hou ik van lounge-achtig zoals Zero Seven, Dire Straits, Hooverphonic, soms van The Beatles en van het hardere werk als Red Hot Chili Peppers en Pearl Jam. Vroeger kon ik een cd of nummer grijs draaien. Dertig, veertig keer achter elkaar. Nu vind ik dat zonde. Goede muziek moet je koesteren. Zoals Aenima van Tool. Zo gaaf, eigenlijk alleen voor speciale gelegenheden.”Verslaving

“Ik ben nu een aantal jaar serieus met apparatuur bezig. Dat betekent continue upgraden. Ben wel gegroeid daarin. Het is echt een verslaving, maar wel een gezonde. Je maakt elkaar gek, vooral via internetfora. Je kunt het zo gek maken als je wilt. Ik zag laatst een platenspeler van een kwart miljoen, die als je hem uit zet nog een maand door blijft draaien, zoiets. Dat wordt echt te gek voor mij, je moet een grens stellen. Je moet een budget in je hoofd hebben, en daar nooit over heen gaan. Dus absoluut geen spullen gaan beluisteren die net even duurder zijn. Je gaat geheid voor de bijl. [lachend] Ik weet waar ik het over heb, want ik heb die fout zelf ook gemaakt en heb daar veel van geleerd.”


Testen

“Via via ben ik terecht gekomen bij Beter Beeld en Geluid in Hilversum. Fantastische service. Je mag alles rustig testen. En Björn en Garmt zijn nooit te beroerd om even langs te komen. De speakers die ik nu heb, heb ik weken op proef gehad. Maar dat moet ook. Het is een vrij dure grap, je moet er honderd procent achterstaan. Bovendien moet je audioapparatuur gewoon thuis kunnen testen. De akoestiek is heel anders dan in de winkel.”Vinyl

“Een platenspeler heb ik er niet bij, maar ik twijfel daar wel over. Ik heb het vinyltijdperk gemist en heb helemaal geen platen. Vinyl klinkt vaak beter, zeggen ze. Zeker zware persingen hebben meer dynamiek. Ik heb zelf inderdaad ook wel eens opnames gehoord die op vinyl beter klinken dan op cd.”


Irriteren

“Mijn doel is om zo dicht mogelijk in de buurt te komen bij het geluid zoals de artiest het bedoeld heeft. Een zo ‘neutraal’ mogelijke set. Ik kan me echt irriteren aan slecht geluid. Ga ik met vrienden naar de bioscoop, ga ik me enorm ergeren aan het geluid. ‘Simon, kijk nou gewoon naar die film’, zeggen ze dan. Ik heb ook een schurfthekel aan mp3. Maar als ik op reis of op trainingskamp ben kan ik niet anders. Ik ben veel weg, slaap zo’n tweehonderd nachten per jaar in een hotel…Ik heb al mijn cd’s opgeslagen op mijn laptop. Ik heb ook Airport Express van Apple.”

EDITORS' CHOICE