ARTIKEL

Sopraan


Dieter van den Bergh | 12 maart 2009

“Op mijn zevende werd ik sopraan in een koor. Ik was muzikaal, zoveel was wel duidelijk, maar ik wilde altijd schrijver worden." Lachend: "Ik schreef op mijn vijfde al mijn eerste boeken. We zongen in het koor vooral volksmuziek uit IJsland en Finland. Mijn koorlerares heeft een enorme invloed op me gehad. We zijn nog steeds vriendinnen.

Emiliana Torrini

Ook mijn moeder hield van IJslandse liedjes. Ze zong me vaak in slaap, al was dat vaak lachend omdat ze dacht dat ze een lelijke stem had. Af en toe zing ik nog wel eens IJslandse liedjes voor mijn Engelse vrienden." Emiliana zet een zware stem op voor een stukje boventoonachtige zang. "Kunnen ze me lekker uitlachen.”

Nachtradio

“De popmuziek heb ik helemaal zelf moeten uitvinden. Dat begon toen ik 9 of 10 jaar was; we hebben toen twee jaar in Duitsland gewoond. Ik zat elke nacht aan nachtradio gekluisterd, een soort piraat, waar alternatieve popmuziek op werd gedraaid. Ik nam bandjes op van die nachtshows en kwam er achter dat ik veel meer muziek zou kunnen zingen dan alleen volks en klassiek. Duitse vrienden namen bandjes met acid house op. Dat was even schrikken. Ik haatte die muziek, maar was er ook door gefascineerd. Dat dat muziek kon zijn!”

Satelliet

“Toen we terug gingen naar Reykjavik wilde mijn vader per se een satelliet, zodat hij Italiaanse tv kon kijken. Dus kregen we zo’n gigantisch ding op het dak. Mooie bijkomstigheid was dat we nu ook MTV hadden. Ik zag de eerste Nirvana-songs, die veel indruk maakten. De mooiste clips nam ik op videocassettes op. Ik weet nog dat ik een keer net een Nirvana-clip gemist had, en twee weken heb gewacht tot hij weer op televisie was, zodat ik die clip alsnog kon opnemen.”

EDITORS' CHOICE