REVIEW

Achtergrond

De M50 is niet kieskeurig wat betreft aangeboden muziekbestanden, hij accepteert alle veelgebruikte bestandsformaten zoals FLAC, WMA, WAV Ogg Vorbis, AIFF, ALAC en MP3 met resoluties tot 24 bit/192kHz. Verbonden externe harde schijven dienen voor een feilloze werking in FAT32, NTFS of Linux EXT geformatteerd te zijn. Ook iedere gedeelde map (shared folder) op een NAS wordt door de M50 gezien en geïndexeerd. Op dit moment kun je de NAD M52 ook muziek van het internet laten plukken met behulp van de TuneIn internetradio-applicatie of het (nog) niet beschikbare WiMP, maar ook andere zeer (!) populaire Cloud-services zitten reeds in de pijplijn.

Behalve als pure streamer kun je de M50 ook gebruiken als ripper. Dat rippen van je cd-collectie gebeurt volledig automatisch, waarbij de M52 zelf alle metadata op het internet opzoekt en toevoegt aan de bestanden. Met de M52 heb je dus geen computer meer nodig om je cd’s om te zetten naar digitale bestanden. Vooralsnog kan dat uitsluitend naar de M52 Digital Music Vault, maar er wordt hard gewerkt om dat ook naar iedere netwerk-schijf te kunnen doen. Je kunt de M50 laten rippen naar het FLAC formaat, naar MP3, of naar beide bestandsformaten (die dan elk in een eigen map worden geplaatst). Dat laatste kan erg handig zijn om een portable device van muziek te voorzien.

Gelukkig biedt de M50 meer dan een erg gebruiksvriendelijke interface voor je digitale muziek, het is ook een zeer hoogwaardige geluidsbron. Niet alleen voor het afspelen van op een harde schijf opgeslagen of in de ‘cloud’ zwevende muziekbestanden, maar juist ook voor het afspelen van ‘normale’ cd’s. Bij het laden van een schijfje vraagt de software of je deze wil afspelen of rippen. De M50 zal ook voor het afspelen van de cd de bijbehorende metadata op het internet opzoeken, waarna het schijfje als extra muziekbron in de speciale App verschijnt.

M52 Digital Music Vault
De M52 is inderdaad een echte muziekkluis. Maar liefst drie 1 Terabyte ‘Low-Noise’ harde schijven zijn in een zogeheten RAID 5 opstelling geplaatst, zodat er in totaal 2 Terabyte aan bruikbare schijfruimte beschikbaar is. De RAID 5 opstelling beschermt je kostbare muziek bijna optimaal (brand en diefstal kan NAD niet uitsluiten) tegen verlies, zelfs als er schijven uitvallen gaat er geen muziek verloren. Een geruststellende gedachte, want iedereen die een beetje bekend is met computers zal weten dat het niet de vraag is óf een harde schijf uitvalt, maar wannéér dat gebeurt. De gebruikte harde schijven zijn speciale types met een lage draaisnelheid, waardoor ze veel minder warm worden en minder snel slijtage vertonen dan normale harde schijven. Daarom heeft de M52 ook geen geforceerde koeling nodig, wat een heel stuk scheelt in de geluidsproductie.

Op de voorzijde van het apparaat geven indicatie-lampjes aan of de harde schijven naar behoren functioneren, aan de achterzijde bevindt zich naast de net-entree en de ‘harde’ aan/uit-schakelaar alleen nog een usb-uitgang voor de verbinding met de M50.

EDITORS' CHOICE