NIEUWS

Kanttekeningen

Redactie HiFi.nl | 07 maart 2013

Voorbeelden te over van gezelschapsaangelegenheden waarbij het sociale in de wielen gereden wordt door de constante verbinding met het digitale (zie bijvoorbeeld hier, hier en hier). Dat beeld lijkt bovendien steeds gekker te worden - van tussendoor even op het scherm van je smartphone kijken voor een mailtje of een social media berichtje, naar er constant mee bezig zijn en tussendoor heel even naar je live gezelschap turen. Of een herkenbaar beeld bij concerten, toespraken en -bijvoorbeeld- vuurwerkshows zoals hieronder;

Mooi hoor, vuurwerk - op zo'n klein schermpje..!

Met de Google Glasses op je neus is die stap naar 'openbare afzondering' natuurlijk enkel maar kleiner - zie bijvoorbeeld onderstaand filmpje waarin daar een mooie situatieschets van bij elkaar geparodieerd is; 

Tot slot is er nog een aspect dat we niet uit het oog moeten verliezen, bril of geen bril. Namelijk de gevolgen op het gebied van privacy, waar je vandaag in The Guardian een goed verhaal over kunt lezen. Los van het sociale aspect dat we al aanstipten is de veel verontrustendere strekking van het stuk vooral: hoe creepy is het dat iemand met Project Glass op z'n neus alles in zijn (jouw!) omgeving filmt en direct uploadt naar de servers van Google en z'n Google+ pagina? En waar houdt het op?

I see what you did there...

'Privacy' bij Google betekent de gebruikersvoorwaarden die je gelezen en goedgekeurd hebt (en wie leest dat soort teksten überhaupt), zo stelt de auteur. Ongetwijfeld zal je bril je bij het eerste gebruik vragen even wat voorwaarden af te vinken, maar beseffen we wel wat we dan zoal opgeven - aan informatie? Aan vrijheden? Aan privacy? En wie bezit die data, en wat gebeurt ermee..?

Mocht je daar je schouders bij ophalen, dan heeft de auteur diverse voorbeelden voor je. Waaronder een onderzoek van Northeastern University in Boston, waarbij gegevens van mobiele telefoons gebruikt worden om vast te stellen waar je je op ieder willekeurig moment bevindt - met schrikbarende precisie. En dat van één onderzoeker, zo stelt het artikel, geen compleet team van Google experts wiens enige taak het is betere algoritmes op te stellen om dat soort technologieën te verbeteren. "If you're using an Android phone, Google probably knows what you're going to do before you do..."

Google Glasses - Yay or Nay? - We zijn hoe dan ook benieuwd.


EDITORS' CHOICE