REVIEWTeufel

Compressie

Terwijl we druk in de weer zijn alles neer te zetten, vertelt Bijlo dat het geluid van zijn televisie niet het enige is waar hij zich aan stoort. "Je kunt tegenwoordig ook al niet eens meer normaal naar de radio luisteren, alles wordt helemaal platgedrukt door compressie." Nee, dan luisteren Mariska en Vincent liever naar een ouderwets cd'tje. Maar wanneer als eerste de Cinebar 51 THX van Teufel is aangesloten en het televisiegeluid overneemt, veert Bijlo direct op.

"Wow, wat een verschil", klinkt het enthousiast. "Mag ik hem wel aanraken", vraagt hij vervolgens. Op handen en knieën gaat hij voor de soundbar zitten en betast de geluidsbalk minutieus. Voor de blind geboren Bijlo is dat de manier om zich in zijn hoofd een plaatje te vormen van het audioapparaat. Ook de door het Duitse merk meegeleverde afstandsbediening wordt uitgebreid betast, waarbij hij bij ieder knopje uitleg vraagt waarvoor het dient. Al snel heeft hij de functies onder de knie. "Al zitten er wel veel knopjes op deze", zegt Bijlo.

Qua afstandsbediening gaat de voorkeur van Bijlo tijdens onze test in ieder geval uit naar die van de YAS-101 van Yamaha. "Niet te veel knopjes, alleen de basisfuncties", is zijn oordeel. Al is hij duidelijk minder te spreken over de kwaliteit van het ontwerp. "Deze soundbar voelt wel heel erg plastic aan", zegt Bijlo. Dat hij een apparaat van 'slechts' een dikke tweehonderd euro in handen heeft, vertellen we hem pas na afloop van de test. "Ah, dat verklaart direct veel", nuanceert hij zijn kritiek.

Om de klank te testen gebruiken we zowel het geluid van televisie als speciaal voor dit doeleinde geselecteerde muziek waarvan we weten dat Bijlo het kent en goed vindt. De cabaretier neemt zijn taak in ieder geval uiterst serieus door geconcentreerd te luisteren naar nummers als Survival van MUSE, Colorblind van Counting Crows, Was Je Maar Hier van BLŘF en Eleanor Rigby van The Beatles. Tijdens het luisteren speelt hij met het volume om zo een goede indruk te krijgen van de prestaties.

Ruimtelijk
"Met een soundbar hoef je de televisie helemaal niet hard meer te zetten om een normaal gesprek goed te kunnen verstaan", is één van zijn conclusies. En: "Het klinkt veel ruimtelijker. Alsof de mensen die opgesloten zaten in mijn televisie ineens worden vrijgelaten." De meerwaarde van een soundbar is in ieder geval snel duidelijk bij Bijlo. Al is het opvallend dat de cabaretier de Cinebar 51 THX van Teufel verkiest boven de Panorama 2 van Bowers & Wilkins. De reden kunnen we mogelijk zoeken in het feit dat de nieuwste telg van het Engelse B&W een veel grotere ruimte aankan, en de Duitse Cinebar met sub in deze woonkamer meer op zijn plaats is.

Zelf is hij in ieder geval ook verbaasd wanneer we het merk en adviesprijs van zijn uiteindelijke keuze openbaar maken. "Ik vond de Panorama 2 ook goed klinken, maar de Cinebar THX 51 beviel me nét iets meer", licht hij toe. "Vooral in het laag klinkt die erg mooi, al heeft de subwoofer daar ook vast iets mee te maken. Nee, als ik zou moeten kiezen, dan wordt het toch de Teufel. Ik heb gewoon het gevoel dat die beter op zijn plaats is in deze ruimte."

Bijlo is duidelijk onder de indruk van het Duitse merk. Zoveel blijkt wel wanneer we de dozen weer inpakken om naar de auto te dragen. "Laat anders de Teufel maar staan hoor. Scheelt je sjouwen", besluit de cabaretier lachend.

MERK

EDITORS' CHOICE