REVIEWFocal

Luisteren

Nu, een drietal weken verder, na de nieuwe Focals allerlei soorten muziek te hebben laten 'reproduceren', denk ik zo ongeveer wel te weten waar deze luidsprekers toe in staat zijn. En ik ben niet de enige die dat de afgelopen tijd heeft ontdekt. Telkens wanneer er bezoek langs kwam, trokken de Focals de aandacht. Goed, dan heb ik dus al de conclusie verklapt, in zekere zin. Maar ik licht graag toe waarop ik die heb gebaseerd.

Zoals gezegd: ik heb verschillende soorten muziek op de speakers losgelaten. En dat luisteren was bepaald geen straf. De Focal New Chorus 716 liet zich al snel kennen als een luidspreker die z'n mannetje staat, en van vele markten thuis is. Al gauw kreeg ik in de gaten dat ik deze speakers wel wat meer op de proef kan stellen. Dat wil zeggen: van muziek voorzien die niet zo makkelijk door een gemiddelde luidspreker te 'verhapstukken' is. Ik pakte bijvoorbeeld de Blu-ray van A-Ha erbij, "Ending On A High Note" getiteld.

Deze registratie van het afscheidsconcert van de Noorse band bevat vele uptempo nummers, met laat ik maar zeggen vele toeters en bellen, soms letterlijk. De songs van de band zijn vaak redelijk 'dichtgesmeerd': er zijn veel instrumenten gelijktijdig te beluisteren; denk aan meerstemmige zang, diverse gitaren, percussie en dan nog synthesizers. Daardoor wil het geheel nog wel eens als een kakofonie uit de gemiddelde luidspreker tevoorschijn komen. Zo niet bij deze Focals.

De twee luidsprekers wisten een mooi gedetailleerd geluidsbeeld neer te zetten, waarbij de gevreesde geluidsbrij uitbleef. Bovendien viel me nu ook pas de goede ritmesectie van de band op: de bas in combinatie met de drums geven de muziek nu veel meer dynamiek. En tot slot dan inderdaad ook die 'High Notes': zanger Morten Harket weet onwaarschijnlijk hoge noten uit zijn keel te toveren, al dan niet ondersteund door synthesizers die nog wel eens schel uit de hoek willen komen. De tweeters van Focal hadden er geen moeite mee, en lieten een fijne hoge tonen-weergave horen. Sprankelend genoeg, maar niet te opdringerig of op de voorgrond geplaatst. Toen maar gelijk een andere Blu-ray opgezet: "Songs From The Small Machine" van Lindsey Buckingham. Met het nummer "Tusk" mochten de Focals wederom vol aan de bak. Het nummer opent met de galmende gitaar van Buckingham, die lekker vol en met een mooi stereobeeld werd weergegeven. Daarna de stem van de artiest, al even mooi. Tenslotte zette de inmiddels klassieke drumroffel van "Tusk" in en bleek nogmaals hoe sterk Focal de ritmesectie weet neer te zetten met een mooi, volle basweergave.

Ook de kenmerkende blaasinstrumenten van het nummer, overigens 'gewoon' uit een synthesizer op het podium komend, klonken zeer behoorlijk. Niet te schel en niet te 'opgeblazen' (excuses voor de woordspeling). Ook wilde ik nog even de blu-ray van The Eagles testen, "Farewell 1 Tour", die had ik tenslotte net binnen en ik was benieuwd naar de weergave van deze schijf. Met het toepasselijke "Take itto the limit" mochten de speakers nogmaals een concertsfeer in mijn huis proberen te creëren. De volumeknop ging nog maar eens verder open. Allereerst viel het superieure geluid van deze blu-ray ten opzichte van de dvd-schijf op. Leve de vooruitgang! Of zouden de Focals hier 'debet' aan zijn? Ook, denk ik. In ieder geval klonk het meerstemmige gezang onder leiding van Glenn Frey bijzonder fraai. De diverse gitaren –hoeveel zijn het er wel niet bij The Eagles?- kregen ieder hun eigen plek in het stereobeeld van de twee Focals. Jammer dat het nummer niet meer eindigt met de hoge vocale uithaal van bandlid Timothy B. Schmit.

Ach ja, limieten veranderen nu eenmaal in de loop der tijd… Huiver Tot nu toe was mijn muzikale kennismaking met de FocalNew Chorus 716 dus goed en bijzonder aangenaam verlopen, zoals moge blijken uit voorafgaande. Maar the real thing moest toch nog komen. Soms moeten dingennet even op het juiste moment, op de juiste plek en onder bepaalde omstandigheden plaatsvinden. Uit bovenstaande luistersessies was me inmiddels de potentie van de FoaclNew Chorus 716 wel gebleken. Mocht ik tussentijds al een snelle karkaterschets van deze speaker moeten geven, zou ik zeggen: speaker die gevoel heeft details, een mooi ruimtelijk plaatje neerzet en stevig en strak weet uit te pakken.

MERK

EDITORS' CHOICE