ARTIKEL

Handige neef

Ook kun je, juist vanwege het feit dat garantie vaak niet overdraagbaar is, een tweedehands apparaat naar hartenlust onderhanden laten nemen door een handige neef of gerenommeerd bedrijf. Voor een relatief gering bedrag kunnen allerlei interessante modificaties worden uitgevoerd. Of dat veel zin heeft is trouwens een totaal andere discussie die we op een later tijdstip misschien nog eens moeten voeren...

De voors en tegens zijn, hoewel uiteenlopend, aardig in balans. Misschien is het daarom handig om per apparaatsoort een paar specifieke `problemen` te noemen die de audiofiel op het kronkelige pad der occasions kan tegenkomen. Het lijkt een hele waslijst, maar zie het als een soort bijsluiter. De meeste enge dingen die kunnen gebeuren staan er in, maar dat wil niet zeggen dat het ook gaat gebeuren.

Cassettedecks – Niet lachen, er schijnt een soort opleving plaats te vinden. Een goed opgenomen cassette klinkt trouwens beter dan een mp3-file, en er zijn nog volop nieuwe tapes te koop. Audiofielen met nostalgische inslag kunnen op internet en in kringloopwinkels voor absurd lage bedragen hun slag slaan. De valkuilen zijn echter vrij groot, want er zit veel mechanica in zo`n apparaat en ze hebben vaak jaren stilgestaan. Versleten of slecht uitgelijnde koppen, uitgelubberde rubber snaartjes die capstan of opwindspoel aandrijven, ingedroogde smeermiddelen; de kans op extra kosten is realistisch. Nu zijn snaartjes vaak nog te koop én eenvoudig zelf te vervangen, maar een versleten kop is echt een probleem. Bij twijfel geldt: niet inhalen. Voor bandrecorders geldt eigenlijk hetzelfde, met dien verstande dat reparatie van die dingen vaak veel duurder is.

CD-spelers – Veel voormalige topspelers gaan véél langer mee dan de fabrikant had voorzien, want ze draaien vandaag de dag nog steeds vrolijk door. Op zich een goede zaak, maar bij tweedehands aanschaf zijn er toch een paar aandachtspuntjes. Want de laser gáát er een keer mee ophouden, of het hele loopwerk blaast met een zucht van verlichting de laatste adem uit. Reparatie daarvan kost soms meer dan de dagwaarde. Kleiner leed wat zelf te verhelpen is: ingedroogde white-grease die het openen en sluiten van de lade ooit moest versoepelen en nu juist voor een krassend of ratelend geluid zorgt. Niet schadelijk, wel lastig.


EDITORS' CHOICE