ARTIKEL

Helden en eerste muziekervaringen


Dieter van den Bergh | 22 mei 2010

Wie waren je eerste muzikale helden?
“Aan helden heb eigenlijk nooit gedaan. Het klinkt misschien wat flauw, maar de muziek zelf was mijn held, niet één speciale artiest. Okay, als ik dan toch iemand moet noemen: Neil Young. En okay, Bob Dylan. Hun intense manier van liedjes schrijven en performen sprak me erg aan. Nog steeds trouwens.”

Kun je je eerste plaat herinneren?
“Haha, daar hoef ik niet lang over na te denken: Kaya van Bob Marley. Ik was veertien. De plaat heb ik zelf niet meer, maar ik
heb wel de cd aangeschaft. Kaya heeft nog steeds niets aan kracht ingeboet. Ik ken hem helemaal uit m’n hoofd.”

Foto: Marie Daulne (Zap Mama)

Je eerste concert?
“Peter Tosh in Brussel. Het was een gratis openluchtconcert in een park. Ik was een kid nog, twaalf denk ik. Very impressive. Het zou heel goed kunnen dat Bob Marley daar ook bij was, maar dat kan ik me gek genoeg niet herinneren, haha. Tosh maakte blijkbaar de meeste indruk. Kort daarna heb ik Fela Kuti gezien in de Ancienne Belgique in Brussel. Die maakte nóg meer indruk. Daar stonden zo enorm veel mensen op het podium, en die speelden allemaal zo ongelooflijk goed. Wat gebeurt hier, dacht ik. Daar heb ik geleerd wat een groove is, en wat trance-muziek is.”

Ga je nog wel eens naar concerten, wat was je laatste?
“Ja, ik ga geregeld, vooral in Amerika. Mijn laatste concert was van Caetano Veloso in New York. Een Braziliaanse grootheid.”

EDITORS' CHOICE