REVIEWPhilips

Plussen en minnen

Zoals gezegd was de soundbar een maand lang in een normale huiselijke situatie aangesloten op een Samsung 46 inch 3D Smart TV. Ik keek ‘normale’ televisie zoals het Journaal, komedieseries en talkshows, maar ook films vanaf DVD en (3D) Blu-ray. Daarnaast gebruikte ik de ingebouwde bluetooth verbinding om vanaf iPhone, MacBook en iPad muziek af te spelen.

Een connectie die makkelijk en snel tot stand komt en gedurende de testperiode ook erg betrouwbaar bleek. Philips heeft de doos van de HTL9100 weliswaar voorzien van de logo’s van onder meer Spotify en Deezer, deze diensten werken alleen wanneer je ze op je smartphone, laptop of tablet hebt staan. Je kunt niet direct naar de speakerbar streamen. Fraai staaltje marketing dus.

Waar ik minder over te spreken ben, is het erg lage basisvolume van de speakerbar. Bij het aanzetten van de HTL9100 moest keer op keer het volume flink verhoogd worden om een acceptabel geluidsniveau te bereiken. En zeker in situaties waarin de surround speakers aan de bar gekoppeld waren, was extra afstelling van het basgeluid noodzakelijk. In de standaardsituatie - dus met de speakers aan de bar - was dit namelijk erg overheersend. Overigens wordt DTS HD Master-geluid wel goed weergegeven, dat is lang niet bij alle soundbars het geval.

Veel liever koppelde ik de twee surround speakers los en plaatste ze op de kast achter de bank. Op die manier bewees de Fidelio Surround Sound on Demand Speakerbar pas écht zijn meerwaarde. De accu’s in de twee losse speakers gaan trouwens behoorlijk lang mee, het bleek geen noodzaak om ze dagelijks op te laden. Dat opladen gebeurt simpelweg door ze aan de bar te hangen.

De HTL9100 is weliswaar voorzien van lip-sync, ik maakte niet één keer mee dat er vertraging optrad in het geluid en de functie zodoende nodig was. Al heb ik het natuurlijk wel even getest door middel van de handzame afstandsbediening en liep het geluid daarna inderdaad out of sync.

Al met al is de Philips HTL9100 een aardige toevoeging op je televisie, maar wordt de meerwaarde - en de toch wat forse aankoopsom - pas enigszins gerechtvaardigd in de 5.1 situatie. De dynamiek van het geluid blijft toch wat achter wanneer je op flinke afstand van de speakerbar zit. Daarnaast klinkt het tv-geluid ook veel meer in balans met de afneembare speakers naast of achter je. Zeker bij het kijken van een film met DTS-geluid.

Het gevoel bekruipt je dat Philips meer tijd en energie heeft gestoken in gebruiksgemak en de kwaliteit van de draadloze verbinding, dan in de geluidskwaliteit. Voor een systeem met dit prijskaartje mag je wel iets meer verwachten, de prijs-kwaliteitverhouding is niet helemaal in balans. Vooral wanneer de afneembare speakers aan de speakerbar zitten, valt de kwaliteit van het geluid gewoon tegen.

HiFi.nl plus- en minpunten:
+ Kinderlijk eenvoudige installatie
+ Gebruiksgemak
+ Speelt ook DTS-geluid af
+ Losse speakers bewijzen toegevoegde waarde 

- Laag basisvolume, overheersende bas
- Matig geluid wanneer surround speakers aan speakerbar zitten
- Felle lampjes
- Prijs/kwaliteitverhouding

MERK

EDITORS' CHOICE