ARTIKELArcam

Meer mijlpalen, modene geschiedenis en conclusie

In 1986 werd de A60 opgevolgd door de Delta 60, en in 1987 verscheen de eerste Arcam cd-speler, de Delta 70. Arcam was de eerste Britse fabrikant die een volledige licentie kocht voor het produceren van cd-spelers. Zo`n licentie kostte maar liesft 25.000 Pond, maar Arcam wilde een volledig in eigen huis ontwikkelde en gebouwde speler maken, en geen Philips-in-een-ander-jasje op de markt brengen. Slechts een jaar later kwam Arcam met de Black Box, één van de eerste losse D/A converters, en vlak daarna met het bijpassende loopwerk Delta 170.

In 1992 produceerde Arcam het meest controversiële apparaat uit haar geschiedenis, het kostbare cassettedeck Delta 100, dat maar liefst 850 Pond kostte. Daar kreeg je dan trouwens wel Dolby S ruisonderdruking en een Nakamichi loopwerk voor. Helaas bleek de timing niet erg gelukkig, want kort daarna stortte de markt voor cassettedecks volledig in, en werd de Delta 100 een opmerkelijke maar obscure voetnoot in de geschiedenis van het bedrijf.

Moderne geschiedenis

Vanaf de jaren 90 wordt de lijn van goed klinkende en redelijk betaalbare cd-spelers, versterkers doorgezet. De DiVA serie en de FMJ serie worden geïntroduceerd als de opvolgers van respectievelijk de Alpha en de Delta serie. De FMJ serie (een afkorting van Faithful Musical Joy, maar volgens sommigen Full Metal Jacket vanwege de prachtige, volledig metalen behuizingen en bedieningsknoppen) mag dan de modernste componenten bevatten, de klank is getuned op de nog immer populaire A60 versterker.



Arcam meldt zich midden jaren 90 als eerste Europese fabrikant met succes op de A/V markt met uitstekende receivers, zowel geïntegreerd als zeer high-end met losse voorversterker/processor en meerkanaals eindversterker.

Ook de Solo producten, waarbij de functionaliteit van een losse cd-speler of dvd-speler in één slanke behuizing wordt gecombineerd met een tuner en versterker, gooien zowel klankmatig als technisch hoge ogen. De bijpassende irDock maakt een naadloze integratie van een iPod mogelijk, waarbij de bediening van de iPod zelfs wordt overgenomen door de Solo.

De meest recente onwikkeling, de rDac, is een logische aanvulling van het productengamma. Deze kleine maar krachtige D/A converter kan als upgrade van een oudere cd-speler worden gebruikt, maar de USB functionaliteit maakt hem ook uitermate geschikt voor gebruik in een streaming-setup.



Arcam bekleedt door de duidelijke filosofie en de constante kwaliteit tot op de dag van vandaag een hoge positie in de Britse én de internationale hifi-markt. Op een enkele ongelukkige uitzondering na zijn alle Arcam producten buitengewoon succesvol geweest, en vaak meerdere jaren in productie gebleven. Dat, in combinatie met de no-nonsense filosofie en de klankmatige signatuur van het merk (krachtig, snel, ruimtelijk, gedetailleerd en toch warm) maakt Arcam tot een essentieel audiomerk.

MERK

EDITORS' CHOICE