ARTIKEL

HDMI 2.0

We berichtten eerder al op deze pagina’s dat de zogenaamde 4K compatibiliteit van de huidige generatie AV-receivers met een stevige korrel zout moet worden genomen. De reden is dat er nog geen definitieve HDMI-ondersteuning voor 4K was en dat je er met zo’n AV-receiver bijgevolg waarschijnlijk niet in zult slagen om 4K content – of het nu om opgeschaalde 1920 x 1080 beelden gaat of om origineel 4K materiaal maakt daarbij niet uit – naar je tv te sturen.

In de aanloop van het verhaal dat we daarover brachten hebben we verschillende fabrikanten gecontacteerd. Die wisten ons te vertellen dat de nieuwe HDMI-norm al lang klaar had moeten zijn. Maar om één of andere reden scheen dat er maar niet van te komen. Omdat Apple sinds kort mee zetelt in het HDMI Forum, beweren sommige kwatongen. Hoe het ook zij: tijdens de IFA stelt het HDMI Forum eindelijk de nieuwe HDMI 2.0 norm voor. We tekenen present op de persconferentie die voor de gelegenheid georganiseerd wordt.

18 Gbps
Een eerste belangrijk punt is dat de maximale datarate opgetrokken wordt tot maar liefst 18 Gbps. Dat is bijna dubbel zoveel als de 10.2 Gbps van HDMI 1.4. Het gevolg is dat de mogelijkheden om méér en/of betere audio- en videostromen te versturen aanzienlijk toenemen. En dat is precies wat er staat te gebeuren.

4K
Om te beginnen bedraagt de maximale videoresolutie bij HDMI 2.0 4096 x 2160 pixels. En dat in progressive mode – het gaat hierbij om complete beelden, niet om halve beelden zoals dat bij interlaced video het geval is –,  en aan een tempo van 50 of 60 frames per seconde. Mooi!

Dual Viewing & Multi Stream Audio
Door middel van ‘Dual Viewing’ techniek kunnen twee beeldstromen tegelijkertijd doorgestuurd worden. Dat kan nuttig zijn als je gebruik wil maken van de mogelijkheid van 3D tv’s om twee beelden weer te geven. Het ene beeld is zichtbaar als je het eerste brilletje opzet, het andere beeld als je het tweede brilletje gebruikt. Vooral voor gametoepassingen is dit een prettige extra.

Robert Blanchard, de baas van het HDMI Forum, vertelt

‘Multi Stream Audio’ is een logisch verlengstuk van ‘Dual Viewing’. Hiermee kunnen tot vier verschillende audiosporen tegelijk worden weergegeven. Zodat elke kijker ook het juiste geluid bij z’n beeld te horen krijgt. De toepassing kan echter ook gebruikt worden om een film tegelijk met meerdere gesproken talen weer te geven. Kan handig zijn als je in een multicultureel gezelschap naar een film wil kijken.

Meer & Beter!?
Het aantal surroundkanalen is bij HDMI 1.4 beperkt tot acht. Niet kwaad, maar HDMI 2.0 pakt uit met zo maar eventjes 32 kanalen! We zijn benieuwd wanneer we de eerste AV-receiver met 32 kanalen gaan zien…

De maximale sampling frequentie is nog maar eens verdubbeld, en bedraagt nu 1536 kHz. Om daar wat aan te hebben, al toch eerst de kwaliteit van onze DAC’s – en ADC’s in de opnamestudio – een heel eind omhoog moeten. Vandaag leidt een dergelijke extreme sample rate vooral tot meer rekenfouten. En dat moeten we niet hebben, natuurlijk.

LipSync
Het is vandaag al wel mogelijk om een correcte lipsync instelling te maken, maar die is vast. En bijgevolg is de instelling de ene keer al wat correcter dan de andere keer. De ‘Dynamic Auto Lip-Sync’ mogelijkheid binnen HDMI 2.0 kan deze instelling echter op een continu dynamische manier aanpassen. En dat volkomen automatisch. Als dit goed werkt – en we hebben geen redenen om te denken dat dat niet het geval zou zijn –, zouden lipsync problemen voortaan tot het verleden behoren.

CEC & 21:9
HDMI 2.0 zou ook meer uitgebreide CEC functionaliteiten bieden. CEC staat voor Consumers Electronics Control. Het is een technologie waarmee bedieningscommando’s over een HDMI interface kunnen verstuurd worden. Maar omdat zowat elke fabrikant er zijn eigen naam aan geeft, hebben de meeste consumenten nog nooit van CEC gehoord. Voorbeelden: Anynet+ (Samsung), Aquos Link (Sharp), Viera Link (Panasonic), Bravia Link/Sync (Sony), en ga zo maar door.

De 21:9 ‘ultra breedbeeld’ beeldverhouding wordt vandaag al gebruik bij (constant height) projectiesystemen en computermonitoren. We hebben ook al wel 21:9 tv’s van Philips gezien, maar die zijn intussen alweer van de markt verdwenen. Wat de ondersteuning van HDMI in dat verband precies inhoudt, is ons nog niet helemaal helder. Maat het verhoogt wel de kans dat er in de toekomst weer meer gaat gebeuren met 21:9, en daar worden we erg gelukkig van. Want films die worden weergegeven in 21:9 (dat staat eigenlijk voor een serie beeldverhoudingen zoals 2.35:1 en 2.40:1) zien er in veel gevallen stukken fraaier uit dan wanneer ze in 16:9 worden weergegeven.

Nieuwe kabels nodig?
Neen. De high speed HDMI-kabels (denk aan die 18 Gbps!) die vandaag al op de markt zijn, kan je blijven gebruiken om HDMI 2.0 connecties te maken. Ook de connectoren blijven gelijk.

Welke garanties zijn er?
Geen. Anders gezegd, al die fijne features en specs die hierboven uit de doeken worden gedaan zijn optioneel. Het kan dus zomaar zijn dat je een HDMI 2.0 compatibel apparaat aankoopt dat niet overweg kan met 21:9, geen dynamische lipsync biedt, bij lange na geen 32 surroundkanalen kan verwerken, enzovoort. Dat horen we bij monde van Robert Blanchard, de baas van het HDMI Forum. Je dient de specs van het aan te kopen apparaat dus goed te bekijken alvorens je de knoop definitief doorhakt.


EDITORS' CHOICE