REVIEWAudioQuest

And the results...


Menno Bonnema | 23 november 2013 | AudioQuest

Laten we overigens eerst vaststellen dat we wel wat los hebben gemaakt bij het panel. Na ontvangst van de koffer met kabels was het de deelnemers duidelijk dat hier werk van gemaakt diende te worden. Audioapparatuur moest weer eens uit de kast worden getrokken, pcs of laptops werden er bij gesleurd om aangesloten te worden op daarvoor geschikte DACs en/of hifiversterkers, en complete netwerksystemen werden soms voor het eerst eens kritisch bekeken.

Naast fysieke arbeid vergde dat vooral ook veel tijd. En de meeste deelnemers gingen daarbij bij voorkeur alleen en ongestoord aan de slag, wat wil zeggen: iedereen de kamer uit. Diverse leden van het panel lieten weten tot in de late avonduurtjes, met vrouw en kinderen naar bed, te hebben zitten testen totdat alles duidelijk werd. Toch nog even dit, of even dat. Misschien de vorige kabel nog eens. Proberen in combinatie met een andere cd, dvd of blu-ray...

We hebben letterlijk en figuurlijk veel overhoop gehaald met deze kabeltest. Maar n constatering kunnen we na alle gesprekken met de deelnemers alvast wel maken: het panel was zonder uitzondering erg enthousiast over deze manier van testen in het algemeen, en over de aangeboden set kabels van AudioQuest in het bijzonder. Zo werd maar weer eens? duidelijk dat de sterkte van de keten wordt bepaald door de zwakste schakel. Je kunt nog zon mooie set aan apparatuur thuis hebben staan, als die niet deugdelijk met elkaar verbonden is, haal je nooit een optimaal rendement.

Daar kun je vervolgens wel weer verschillend over doorredeneren. En van de panelleden bracht op een gegeven moment naar voren dat die duurste HDMI-kabel (de Vodka, red.) toch wel erg mooie resultaten opleverde tussen zijn televisietoestel en blu-rayspeler. Maar ja: hoe gek is het om een kabel van een dikke 300 euro te hangen tussen een televisie van 600 en een speler van 300 euro?

Die vraag kun je vervolgens ook omdraaien: hoe raar is het om een 4K-televisie van 1500 euro met een Blu-rayspeler van 800 euro te verbinden middels een kabeltje van pakweg drie tientjes? Het zou best kunnen dat je met eerst genoemde set-up een beter resultaat bereikt dan met de tweede. En in totaal een pak minder geld kwijt bent Kortom: genoeg voer voor uitgebreide discussies tijdens de gesprekken met de panelleden... De fotografie bij de verschillende sets verzorgde ons panel zelf.

MERK

EDITORS' CHOICE