REVIEWJamo

Spelen maar


Eric de Boer | 26 december 2013 | Fotografie Eric de Boer | Jamo

Jamo levert de S 626 HCS in drie verschillende afwerkingen; de warme kleur Dark Apple, het strakke White Ash, en de zwarte Black Ash-versie. De set wordt geleverd in een milieubewuste enkele verpakking, die wel wat lastig te vervoeren is. Deze flinke verpakking, met het gewicht van een gemiddelde Italiaanse wasmachine, is echt niet alleen te tillen. Maar goed, voor deze prijs mag je dat voor lief nemen en het milieu is er ook bij gebaat.

De twee vloerstaande Jamo luidsprekers (type S 626) wegen per stuk 28 kilo en de baffles zijn afgewerkt met een materiaal dat erg aan rubber doet denken. Jamo noemt dit Soft Touch-afwerking. Met een hoogte van 108 centimeter en een breedte van 19 centimeter heeft het merk de speaker toch redelijk compact weten te houden. De drieweg bezetting heeft een wat minder conventionele bezetting, de 8 inch woofer zit namelijk aan de zijkant. Dat zorgt voor minder breedte, terwijl er toch een flinke hoeveelheid laag kan worden geproduceerd. Vorm volgt functie en vice versa.

De verdere driverbezetting van de S 626 luidspreker bestaat uit een dubbele 5 inch met aluminium afgewerkte midrange speaker, die is vervaardigd met een faseplug in plaats van een stofkap in het midden van de driver. Jamo belooft dat deze techniek hoorbare verbeteringen geeft inzake snelheid en helderheid in onder andere vocalen, terwijl de koeling van de spreekspoel er ook wel bij vaart. Voor de tweeter heeft Jamo gekozen voor een 1 inch (2,5 cm) dome, die in een conisch aflopend gedeelte van de baffle is gemonteerd.

Dankzij deze Waveguide vormgeving profiteren de hoge tonen van een betere spreiding in het frequentiebereik tussen 2 tot 10 kHz. Met andere woorden, meer helderheid en dynamiek, terwijl vervorming wordt gereduceerd. Achterop de speaker zit een nette enkele aansluiting voor de luidsprekerkabels en Jamo heeft de vloerstaanders voorzien van twee gietijzeren standaards die aan weerszijden wat uitsteken, waar de vrij luxe meegeleverde spikes op dienen te worden gemonteerd. Het opgegeven frequentiebereik loop van 42 tot 20.000 Hz, de filters werken op respectievelijk 150 en 2500 Hz. En dankzij de gevoeligheid van 89 dB en de 6 Ohm weerstand is de Jamo S 626 luidspreker vrij makkelijk aan te sturen.

De overige drie speakers van de Jamo S 626 HCS luidsprekerset bestaan uit de S 26 CEN centerspeaker en de S 622 surroundspeakers. Deze weergevers hebben eenzelfde opbouw als de voorluidsprekers, inclusief het Waveguide ontwerp rond de tweeters en een Soft Touch baffle. De centerspeaker kent dezelfde driveropbouw als de voorluidsprekers (met 4 inch drivers voor laag en midden), maar is met 13,3 x 40 x 21 centimeter een stuk compacter. De gevoeligheid is hetzelfde als bij de surroundspeakers en de weergave start bij 85 Hz.

De Jamo S 622 boekenplankspeakers zijn, net als de centerspeaker, voorzien van een voorgemonteerde ophangbeugel voor wie hem aan de wand wil hangen. De tweeter is dezelfde als in de vloerstaande weergevers, de andere driver is een 4 inch uitvoering. Het weergavebereik begint bij 80 Hz en de gevoeligheid ligt op 87 dB. De afmetingen per speaker zijn 24 x 13,3 x 21 centimeter en het gewicht is 6,7 kilo. Alle speakers hebben een aan de achterkant geplaatste basreflexpoort.

EDITORS' CHOICE