ARTIKEL

Op naar de zevende etage

Op naar de zevende etage, waar nog vier importeurs hun producten aan de bezoekers toonden en lieten horen. Op deze etage was ook de lezingenzaal, waar geïnteresseerden konden luisteren naar lezingen over beoordelingen van opnames, 3D televisie en luidsprekerplaatsing.

Joenit en Viertron
Joenit had het al aangekondigd, de gloednieuwe instapdraaitafel RP-1 van Rega zou voor het eerst te zien zijn op de AV-NU. Ook hierover plaatsten wij al een bericht. Verder had de importeur een flinke ruimte afgehuurd met twee sets, waarvan de eerste een combinatie van de Rega topmodellen Isis en Osiris betrof die twee Totem Forest weergevers moeiteloos aanstuurden. Wat hebben die Totem’s toch altijd een makkelijk en toegankelijk geluid, je slaat qua aansturing eigenlijk nooit de plank mis. De tweede set betrof een Rega Mira versterker en Apollo cd-loopwerk. Natuurlijk aangesloten op twee Totem speakers, in dit geval de Mite monitoren. De bekabeling was van The Chord Company en gelukkig draaide hier ook vinyl, op een P3-24 met een Sumiko Bluepoint Special Edition element. Leuk is het dat de Mites de ruimte met gemak vulden en ook nog een flinke dosis (sub-)laag aan de luisteraars voorschotelden.


Foto: Opstelling Joenit - ©Paul Vermeulen

Bij de buren was er ook een flinke luisteropstelling gecreëerd, importeur Viertron had veel nieuws te melden en te laten horen. Allereerst waren er de ‘onzichtbare’ speakers van NovaSonar en de erg leuke designluidsprekers met subwooferlamp van Oh! By Totundo. Beide weergevers hebben onze aandacht al tijdens de AV-NU gehad. Verder stond er op de stand van Viertron de geheel nieuwe Acoustic Energy Reference 2 luidspreker te spelen. Deze tweeweg monitor in hoogglans ebbenhouten afwerking stonden aangesloten op een imposante Musical Fidelity set en leverden een flink geluid ondanks de bescheiden afmetingen. Deze speakers zullen zeer binnenkort al te verkrijgen zijn en hebben een verkoopprijs van 1750 euro per stuk.


Foto: Vietron - ©Paul Vermeulen

Van Sooloos stond de nieuwe Control 15 opgesteld. Dit nieuwe streamingcomponent heeft een interne harde schijf en kan tot 1000 cd’s in Flac omzetten en opslaan. Van Musical Fidelity was natuurlijk de M6 lijn aanwezig, de M1 dac stond er en ernaast was er dan eindelijk de primeur van de Clic, de streamer van dit merk. Weliswaar een preproductiemodel, maar binnenkort zal deze streamer gewoon te verkrijgen zijn. In de M-serie is er ook een nieuwe hoofdtelefoonversterker, de H.P.A. Met volumeregelaar, volledig klasse-A en een prijsstelling van 649 euro. De kleine V-serie van het merk heeft er ook een nieuwe telg bij, de V-link, een a-synchrone usb-dac.


Foto: Sooloos Control 15 - ©Paul Vermeulen

Verder toonde de importeur veel Meridian, Mozaex streamingproducten en RTI remotes.

Pioneer en MP Audio
De belendende demoruimte werd ingenomen door Pioneer Benelux. Een groot Sharp Led-display werd aangestuurd door twee Pioneer sets, bestaande uit de BDP-LX91 Blu-ray speler en een SC-LX83 home theater receiver en een VS-X920 receiver met een BDP-LX54 (nieuwe) speler. Er werden films en concerten getoond en als weergevers stond er een meerkanaals opstelling van de Pioneer Reference serie op de versterkers aangesloten.


Foto: Pioneer - ©Paul Vermeulen

In een wat kleinere ruimte naast Pioneer Benelux stond een door mij nog niet eerder beluisterd merk, MP Audio. Leuk was het dan ook om te horen dat hier een muziekliefhebber achter de luidsprekerontwerpen zit. Er speelden tijdens mijn bezoek de Ossia M6 monitoren, die een ruimtelijk en vol geluid gaven. Als bron werd een Eastern Electric set gebruikt bestaande uit een MiniMax pre- en poweramp( 2 x 8 Watt), een MiniMax buizendac (32 bit/ 192 kHz) en een cd-speler. Alle componenten van dit Belgisch/ Chinese merk zijn voorzien van buizen en dat is goed hoorbaar in de warmte. En nu het leuke, de muzikaliteit van de set was zo groot dat vele bezoekers (ondergetekende incluis) zich afvroegen wat de set kostte? Er werd namelijk gewoon lekker ongecompliceerd muziek weergegeven in deze kleine demoruimte… De prijs was slechts een kleine 3000 euro! De beluisterde speakers kosten per paar 920 euro en zijn dit geld meer dan waard. Interessante apparaten en speakers van lieden die gewoon lekker met het geluid bezig zijn en het leuk vinden wat ze doen.


Foto: MP Audio - ©Paul Vermeulen

AV-NU 2010 in retrospect
Achteraf gezien mag de eerste editie van de AV-NU in de Utrechtse Jaarbeurs best wel als een succes bestempeld worden. Natuurlijk werd door veel bezoekers en standhouders de vergelijking gemaakt met de VAD in Veldhoven, maar ik denk dat dit evenement op zichzelf gezien mag worden. De bereikbaarheid en ligging van de Jaarbeurs is perfect. Vlak naast het Centraal Station, het busstation en ook via de snelwegen goed bereikbaar. Verder vond ik het leuk om niet eens alleen maar mannen te zien op zo’n show, er liepen ook veel vrouwen rond en zelfs gezinnen met kinderen bezochten de beurs. En dan een flink bezoekersaantal voor een eerste editie van een dergelijke show. De organisatie heeft het druk gehad, maar het harde werk heeft zijn vruchten wel degelijk afgeworpen. Volgend jaar iets meer (en vooral ruimere) demoruimtes zou voor sommige exposanten wel beter zijn, maar voor de rest was dit een mooie start van wellicht een jaarlijks terugkerend evenement….

Bekijk ook de andere verslagen over AV-NU:

EDITORS' CHOICE