REVIEWBluesound

Netwerk techniek

In de Pulse vinden we een netwerkspeler die zijn muziek kan ontvangen via de LAN-poort of via de ingebouwde WiFi-voorziening. Een digitaal/analoog-converter zet vervolgens het inkomende signaal om naar een analoog signaal, dat via de ingebouwde versterker de luidsprekers aanstuurt. Ook de optische digitale ingang gebruikt de D/A-converter. De versterkertechniek is afkomstig uit het NAD Visio 1 dock. Met 80 Watt aan ingebouwde versterkers zult u in de meeste gevallen hard genoeg kunnen spelen.

Installatie is zeer eenvoudig met uw tablet of smartphone. Download eerst de App bij Bluesound, zodat u die vast hebt. Zet de Pulse aan; wanneer u geen LAN-verbinding maakt via een vaste ethernetkabel zal hij werken als een hotspot. Maak op die manier verbinding met de Pulse en geef hem vervolgens aan, op welk netwerk hij mag aansluiten. U moet wel het wachtwoord van uw netwerk weten om de verbinding succesvol te realiseren. Daarna ziet u de Pulse binnen uw eigen netwerkomgeving, waarna hij òf muziek kan spelen òf verder te configureren is. Lastig? Welnee, kipsimpel en zelfs nòg eenvoudiger wanneer u via LAN een aansluiting maakt.

In het keuzescherm kunt u kiezen of u wilt luisteren naar muziek uit uw eigen bibliotheek, via Bluetooth of vanaf de optische ingang. Voor internetradio en het streamen van muziek is er TuneIn, WiMP en Aupeo beschikbaar. Uw muziekbibliotheek mag zijn opgeslagen op een NAS, een harde schijf met USB-aansluiting, een Bluesound Vault, een NAD M50/M52-combinatie of een netwerkshare.

De Pulse houdt zelf een index bij die hij synchroniseert met eventueel andere aanwezige Bluesound stations. Via het configureren van de speler geeft u hem een voor u logische naam, speelt u met de muziekservices, stelt u de optionele Bluetooth-adapter in en maakt u de Pulse mono. Internet URL’s laten zich afspelen, updates laten zich installeren vanaf internet enzovoort. Nog steeds niet moeilijk, al moet u iets meer kennis van en ervaring met netwerken hebben dan daarnet. De Nederlandstalige handleiding helpt u vanzelf op weg.

Vervolgens staat niets u meer in de weg om muziek te gaan spelen, TV-geluid weer te geven via de optische ingang of met Bluetooth uw bestanden vanaf een telefoon te streamen. Vervolgens speelt de Pulse overal in huis waar u of over een vaste netwerkaansluiting beschikt òf binnen het bereik van uw WiFi-accesspoint bent. Voor het werken met WiFi heeft Bluesound een buffer in de ontvanger gezet die de muziek opslaat voor het afspelen, zodat een korte 'hik' op het netwerk niet hoorbaar zal worden.

Zo, de twee Pulse-systemen staan klaar en ik ga afwisselend met één Pulse spelen of in de volwaardige stereo-opstelling met twee weergevers. Dat ik kan synchroniseren met mijn NAD M50 mag u ter kennisgeving aannemen, net als het gegeven dat mijn muziek op een NAD M52 staat. Overigens gebruik ik net zo gemakkelijk een eveneens aanwezige NAS en/of een RipButler muziekserver. In de stereo-opstelling kom ik tot de gelukkige conclusie dat u met twee Pulse’s de weergave niet beter maakt in de zin van een betere geluidskwaliteit. Wèl krijgt u een veel groter stereobeeld. Dat is voor mij win-win: met één Pulse kunt u prima volstaan, met twee stuks blijft de weergave in basis gelijk. U hoeft niets, u mag dus upgraden.

MERK

EDITORS' CHOICE