REVIEWApple

AirPlay

Ben je in het bezit van een Apple-apparaat, dan heb je AirPlay in huis en gebruik je het misschien al. AirPlay heette oorspronkelijk AirTunes en is een manier om beeld en geluid via een wifi-achtig netwerk te versturen tussen verschillende AirPlay-apparaten zoals je iPhone, iMac en AppleTV. Sinds een tijdje is AirPlay ook toegankelijk voor andere fabrikanten met als gevolg dat bijvoorbeeld de B&W Zeppelin Air en de nieuwe Marantz NA-11S1-streamer ook zijn uitgerust met AirPlay.

Voor het transport van audio wordt maximaal het Apple Lossless-protocol gebruikt met als gevolg dat je op hoogwaardig niveau audio kunt streamen tussen twee AirPlay-apparaten.

Sonos-netwerk

Net als bij Apple heeft ook Sonos een eigen systeem ontwikkeld dat binnen het wifi-systeem audiostreaming mogelijk maakt. Het netwerk van Sonos werkt net als AirPlay volledig onafhankelijk van een gewoon wifi-datanetwerk en biedt de mogelijkheid om audio vanaf bijvoorbeeld je tablet of smartphone naar je Sonos Connect-speler of je Sonos Play-luidspreker te streamen.

Je kunt niet alleen audio streamen, maar tegelijkertijd ook je Sonos-apparaat bedienen vanaf je tablet of telefoon. Op deze manier kun je ook eenvoudig een multiroom-systeem opbouwen met verschillende Sonos-apparaten door het hele huis. De ondersteuning van te streamen bestandsformaten is breed, maar (nog) niet geschikt voor hogere resoluties dan standaard cd-formaat (16 bit/44.1kHz).

Cd-kwaliteit in het verschiet

Draadloze verbindingen zijn tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld en er komen continu nieuwe mogelijkheden bij. Een goede constante en storingsvrije draadloze verbinding is echter minder eenvoudig dan je denkt, dus bedenk vooraf goed of je voor een bepaalde toepassing ook echt een draadloze verbinding nodig hebt.

Voor een portable apparaat zoals een laptop, tablet of smartphone is een draadloze verbinding heel logisch, maar een netwerkspeler in je audio-installatie kun je vaak beter gewoon via een klassieke netwerkkabel aansluiten. Maar de mogelijkheden van draadloze systemen worden steeds ruimer, waardoor hoge kwaliteit audiostreaming ook mogelijk is geworden. Het is nu zelfs mogelijk om een lossless audiostream te realiseren voor audioformaten tot 96kHz. Cd-kwaliteit en nog hoger liggen dus in het verschiet.

EDITORS' CHOICE