ARTIKELDevialet

Bijzondere flexibiliteit

Het woord is al gevallen: flexibiliteit. Tijdens de demonstratie door Mathias Moronvalle wordt pas duidelijk hoe flexibel de D-Premier is. Nagenoeg alle soorten bronnen kunnen aangesloten worden, zowel digitaal als analoog. Zelfs in een phonoversterker met RIAA-correctie is voorzien. De D-Premier is helemaal naar je eigen wensen te configureren. Een zestal RCA-connectoren is via de software toe te wijzen als analoge- of digitale ingang of zelfs als 2e phono-ingang (weliswaar zonder RIAA correctie). Een HDMI ingang en een HDMI uitgang maken het mogelijk om het audio-signaal uit het HDMI-signaal te halen voor versterking via de D-Premier, en het videosignaal onbewerkt door te lussen naar de televisie of projector. Via een ingang voor een SD-card zijn wijzigingen in de software eenvoudig door te voeren.


De zes softwarematig te configureren ingangen zijn duidelijk zichtbaar (rechts)

Tijdens de demonstratie hadden we zelfs een primeur: voor het eerst waren twee Devialet D-Premier versterkers gekoppeld als mono-versterkers van ieder 400 watt. Hierbij dient een D-Premier als ‘master’ - voor volumeregeling e.d. - en de ander als ‘slave’. Helaas kwam de demonstratie van deze configuratie nog wat te vroeg. Het afronden van het programmeren van de SD-card vond pas de vrijdagmiddag voorafgaand aan de demonstratie op maandag plaats. Daardoor had de demonstratie met de enkele D-Premier duidelijk mijn voorkeur, maar veelbelovend klonk de mono-opstelling zeker.
 Aan het eind van de middag lichtte Mathias nog een tipje van de sluier betreffende toekomstige ontwikkelingen op. Devialet is namelijk druk bezig met de implementatie van een geďntegreerde streaming toepassing, waardoor er straks rechtstreeks vanuit iTunes hoge resolutie bestanden afgespeeld kunnen worden. De daarvoor benodigde antenne zit al in de kast van de D-Premier verwerkt.


Links naast het venster is duidelijk een vergulde F te zien die als antenne fungeert

Het mag duidelijk zijn dat ik aardig gecharmeerd ben geraakt van de Devialet D-Premier, en dan heb ik het nog niet gehad over het fraaie design, de uitstekende afwerking en bouwkwaliteit of de werkelijk prachtige afstandsbediening. Als ik toch spijkers op laag water wil zoeken dan zou een aflezing van het volume op de afstandsbediening een praktische wens zijn. Bij horizontale plaatsing is het display op de versterker namelijk niet vanuit de luisterpositie te zien. En ja, dat is het enige kritiekpuntje dat ik kan bedenken!

Binnenkort verschijnt er op HiFi.nl een uitgebreide test van de Devialet D-Premier van de hand van Rene Smit en Rene van Es waarin uitgebreid ingegaan zal worden op de bijzondere techniek van de Devialet D-Premier.

EDITORS' CHOICE